Coşmarul Japoniei nu se termină: planul de a îngheţa apa contaminată de la Fukushima eşuează

Japonia, Fukushima: Prim-ministrul Shinzo Abe (s) în centrul operaţional de la Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), 19 Septembrie, 2013.
Japonia, Fukushima: Prim-ministrul Shinzo Abe (s) în centrul operaţional de la Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), 19 Septembrie, 2013. (JAPAN POOL / AFP / Getty Images)

Autorităţile de reglementare din domeniul nuclear al Japoniei şi-au manifestat îngrijorarea faţă de eşecul eforturilor de a îngheţa apa radioactivă care s-a adunat sub centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, avertizând că apa ar putea să se răspândească foarte uşor în Oceanul Pacific.

Comisarul Autorităţii Nucleare de Reglementare, Toyoshi Fuketa, a cerut companiei Tokyo Electric Power să-şi reexamineze planurile de a îngheţa aproximativ 11.000.000 de tone de apă contaminată, care se revarsă în tranşeele săpate în jurul reactoarelor.

Apa contaminată este amestecată cu cea care s-a folosit la stropirea camerelor reactorului pentru a le menţine reci şi apa subterană care s-a îmbibat în tranşee.

TEPCO a mizat o mare parte din eforturile sale de decontaminare pe iniţiativa fără precedent de a introduce conducte îngheţate în apa puternic contaminată de sub cele trei reactoare nucleare, avariate după cutremurul şi tsunamiul din martie 2011.

Proiectul ar fi trebuit să oprească infiltrările apei între diferitele zone ale terenului şi făcea parte din planul de a construi un ”zid de gheaţă” în jurul terenului pentru a opri apa subterană să se scurgă în tranşee şi să se amestece cu apa radioactivă.

La două luni după începerea operaţiunii, apa din tranşee încă nu este îngheţată complet, existând îngrijorarea că apa contaminată se va scurge treptat în Oceanul Pacific, care se află la numai câţiva metri distanţă.

Există, de asemenea, şi îngrijorarea că ”zidul de gheaţă” – aflat în prezent sub construcţie, în forma conductelor aflate la peste 30 de metri sub nivelul solului şi care sunt proiectate să îngheţe pământul din jurul lor – se va dovedi ineficient, eşuând în oprirea celor aproximativ 400 de tone de apă subterană să se contamineze în fiecare zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe