Coşmarul Americii / Imagini de satelit arată că Phenianul construieşte primul submarin cu rachete balistice

 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Imaginile surprinse prin satelit la şantierul naval Sinpo South în Coreea de Nord în 5 noiembrie arată că Phenianul lucrează la un program agresiv de construire a primului submarin operaţional dotat cu rachete balistice, potrivit website-ului 38 North.

Cercetarea efectuată de Institutul 38 North arată că deplasarea continuă de părţi şi componente spre şi dinspre anumite zone ale şantierului care sunt învecinate cu halele de construcţie indică un program în desfăşurare de construire a unei nave. “Prezenţa pe şantier a ceea ce par a fi secţiuni ale corpului de presiune al submarinului sugerează construirea unui nou submarin, posibil un submarin SINPO-C cu rachete balistice (SSB) - varianta dezvoltată a submarinului experimental cu rachete balistice SINPO”, a declarat website-ul 38 North într-un raport publicat joi.

În plus, imaginile obţinute în 5 noiembrie prezintă două obiecte circulare mari care ar putea fi secţiuni ale corpului de presiune al submarinului: “Diametrul primului obiect a fost de aproximativ 7,1 metri, în timp ce diametrul celui de-al doilea începe la aproximativ 7,1 metri şi se reduce la aproximativ 6,1 metri. Obiectul mai mare are ceea ce pare să fie două elemente interne încrucişate care ar putea fi folosite pentru a susţine punţi sau echipamente interne”.

Separat, la standul de testări, imaginile de satelit din 5 noiembrie arată un obiect vizibil deasupra turnului de servicii care pare să fie un suport pentru o canistră de lansare sau chiar o canistră de lansare.

Acest obiect nu apare în precedentele imagini de satelit sau pe sol ale standului de testare. Deşi nu este nicio activitate suplimentară notabilă în zona imediată, turnul de serviciu rămâne la locul său. În timpul dezvoltării anterioare a rachetei balistice cu lansare de pe submarin (SLBM) Pukguksong-1/KN-11, după campaniile de testare [obiectul] a fost înlăturat de acolo. Prin urmare, prezenţa continuă a acestui obiect sugerează teste de ejecţie în desfăşurare efectuate asupra unui SLBM. Dacă informaţiile sunt corecte, atunci este vorba probabil de o continuarea unei campanii de teste de ejecţie raportată în luna iulie a acestui an. Dar, cu toate acestea, ar putea apare noi teste de ejecţie în viitor pentru dezvoltarea ulterioară a rachetei Pukguksong-1, a unei potenţiale rachete Pukguksong-3 şi a altor rachete SLBM.

Un astfel de test va fi de asemenea important pentru validarea sistemelor de lansare de rachete pentru o nouă clasă de submarine SSB.

Şi, în timp ce imaginile unui stand de testare au indicat testarea în desfăşurare a unui mecanism pentru lansarea rachetelor dintr-un submarin, până acum, a precizat raportul, nu a putut fi observată nicio activitate care să sugereze pregătiri pentru un nou test al unei rachete SLBM.

Luna trecută, revista The Diplomat a citat o sursă guvernamentală americană afirmând că serviciile de spionaj militar din SUA au detectat un nou submarin diesel-electric aflat în construcţie pe şantierul Sinpo, numindu-l SINPO-C.

Un alt articol publicat luna trecută în The Diplomat a citat o sursă guvernamentală americană afirmând că Phenianul a testat un nou motor cu combustibil solid la o dată cuprinsă în intervalul de timp 15 octombrie – 21 octombrie. Oficialii din sectorul de informaţii al SUA au refuzat să comenteze.

Acest obiect nu apare în imaginile precedente prin satelit sau pe sol ale standului de testare. Deşi nu există nicio activitate suplimentară de notare în zona imediată, turnul de servicii rămâne în vigoare. În timpul dezvoltării anterioare a Pukguksong-1 / KN-11, a fost eliminată după campaniile de testare. Prin urmare, prezenţa continuă a acestui obiect sugerează testele de ejecţie SLBM în desfăşurare. Dacă este corect, este probabil o continuare a campaniei de testare a ejecţiilor raportată în luna iulie a acestui an. [4] Indiferent, ar trebui să fie de aşteptat în viitor teste suplimentare de ejecţie pentru dezvoltarea ulterioară a Pukguksong-1, a potenţialului Pukguksong-3 sau a altor SLBM-uri viitoare