Corupţie în domeniul transportului feroviar. Afaceristul Călin Mitică şi complicii săi, în arest la domiciliu

(photos.com)

În cursul nopţii de miercuri spre joi, Tribunalul Cluj a decis arestarea la domiciliu a omului de afaceri Călin Mitică, care controlează SC Remarul 16 Februarie şi SC Transferoviar Grup, a lui Teodor Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi ulterior director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători, precum şi a altor cinci inculpaţi anchetaţi într-un dosarul de corupţie în activităţi de transport feroviar, informează Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Cluj, judecătorul Simona Trestian, măsura arestării la domiciliu a fost luată pentru 30 de zile şi a fost dispusă după mai multe ore de audieri.

Procurorii DNA îl acuză pe Călin Mitică de constituire de grup infracţional organizat şi de mai multe infracţiuni de dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă, la dare de mită şi la spălare de bani, majoritatea în formă continuată, şi pe Teodor Gavriş de luare de mită, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani, toate în formă continuată.

Printre persoanele aflate în arest la domiciliu se află şi Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA — Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată. Ceilalţi patru arestaţi sunt: Kinga Mădărăşan, director general SC Transferoviar Grup, Adriian Ştefan, director de infrastructură al aceleiaşi firme, Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, Dumitru Bărbăcuţi, director general SC Remarul 16 Februarie.

"Inculpatul Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat, pe care l-a constituit împreună cu inculpaţii Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul vizat a fost acela al coruperii unor funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale (obţinerea atribuirii unor contracte de lucrări şi servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică), în favoarea SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA (societăţii comerciale controlate de Călin Mitică)", reiese din comunicatul DNA.

Procurorii susţin că grupul infracţional ar fi fost sprijinit sistematic de inculpatul Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Acesta ar fi furnizat în mod repetat informaţii din interiorul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, a indicat care sunt funcţionarii din conducerea SALROM SA care trebuie corupţi, pentru obţinerea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a unor lucrări şi servicii punctuale.

Totodată, acesta ar fi acţionat pentru influenţarea conducătorilor SALROM SA, în vederea favorizării ilegale a intereselor SC TRANSFEROVIAR GRUP SA, a intermediat contactele dintre aceşti conducători şi membrii grupului infracţional organizat, a avertizat reprezentanţii SC TRANSFEROVIAR GRUP SA cu privire la funcţionarii SALROM SA percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne