Corturi sau stânci? Kasha Katuwe, o zonă cu formaţiuni geologice unice (video)

Kasha-Katuwe, cunoscute şi sub numele de "Rocile Corturi", sunt situate la 60 km sud-vest de Santa Fe, un oraş în statul New Mexico, Statele Unite ale Americii.
Kasha-Katuwe, cunoscute şi sub numele de "Rocile Corturi", sunt situate la 60 km sud-vest de Santa Fe, un oraş în statul New Mexico, Statele Unite ale Americii. (Captură You Tube)

La 60 km sud-vest de Santa Fe, un oraş în statul New Mexico, Statele Unite ale Americii, se află un adevărat muzeu în aer liber- rocile Kasha-Katuwe, numite şi Cort Rocks (Rocile Corturi). Aici se pot admira formaţiuni geologice rezultate ca urmare a erupţiilor vulcanice de acum 6 -7.000.000 ani, ce au lăsat în urma lor piatră ponce, cenuşă şi depozite de tuf.

De-a lungul timpului, eroziunea, vântul şi apa au acţionat asupra acestor roci, sculptând canioane, chei adânci, fisuri şi roci pitoresc lustruite.

Cort Rocks par a fi foarte asemănătoare ca formă, cu toate acestea, ele au înălţimi diferite, ce variază de la câţiva metri la 25 de metri. În urma ploilor vulcanice acumulate de-a lungul anilor, s-au format rocile vulcanice şi, prin urmare, materialele s-au depus în straturi suprapuse de diferite culori: gri, gri cu accente de roz şi bej. Poate de aceea numele de Kasha-Katuwe vine din limba keresan (keres*), care înseamnă "stânci albe".

În ianuarie 2001, Rocile Kasha-Katuwe au fost declarate Monument Naţional

Pentru vizitarea sitului este prevăzut un tur ghidat de-a lungul unui traseu de 1,9 kilometri lungime, plasat astfel încât turiştii să se poată bucura de peisajele rocilor, de la cel mai mic la cel mai înalt punct al acestora. Mersul pe jos în interiorul Monumentul Naţional este permis doar în timpul zilei, şi de asemenea, turiştii nu au voie să intre cu maşini şi câini, informează site-ul web ruta.33.

Intrarea nu este scumpă - costă aproximativ 5 dolari, iar pentru grupuri există reduceri disponibile.

*Notă: limbile Keres fac parte din familia de limbi ale nativilor americani din America de Nord, vorbite de triburile de indieni Pueblo din New Mexico.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură