Corporaţiile fac geopolitica Germaniei: Gata cu sancţiunile împotriva Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Alexander Hassenstein / Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, se întâlneşte, vineri, cu oficialii de la Casa Albă pentru a discuta, printre altele, următoarele demersuri privind soluţionarea crizei din Ucraina.

Germania, în ciuda avertizărilor cu sancţiuni împotriva Rusiei, este constrânsă de către cele mai mari companii de pe piaţa internă să adopte o poziţie neutră faţă de conflictul din Ucraina.

„Merkel vine ştiind că se va confrunta cu o presiune grea din partea americanilor”, a declarat fostul ambasador american în Germania, John Kornblum.

Şefii corporaţiilor mari din Germania, precum Adidas, Volkswagen, Deutsche Bank, Xetra sau Siemens, au ieşit în public pentru a-şi exprima opoziţia faţă de sancţiunile împotriva Rusiei, care le-ar deteriora interesele economice.

„Dacă există un singur mesaj pe care liderii de afaceri îl au, este acesta: staţi jos la masa negocierilor şi rezolvaţi aceste probleme paşnic”, a declarat Eckhard Cordes, fost director al Daimler şi şeful grupului de lobby al industriei germane din Europa de Est.

Companiile Occidentale din Rusia au fost ameninţate în repetate rânduri de Kremlin, care a replicat că va adopta „sancţiuni” pe măsură.

Multe din companiile germane mari au operaţiuni substanţiale în Rusia, construite pe parcursul mai multor decenii, şi se tem că sancţiunile economice dure le vor anula o piaţă de creştere cheie atunci când piaţa lor de acasă, Europa, va stagna.

În schimb, Casa Albă a îndemnat directorii de vârf din Statele Unite să-şi anuleze planurile pentru Forumul Internaţional Economic de la St. Petersburg, organizat în mod formal de Putin.

Asta a adus o presiune intensă asupra Berlinului. Cancelarul german a criticat în repetate rânduri Rusia pentru acţiunile în Ucraina şi a avertizat Kremlinul, totuşi, până acum, a adoptat numai sancţiuni izolate asupra oficialilor ruşi.

În acelaşi timp, forţele pro-Rusia din estul Ucrainei deţin, începând de vineri, opt observatori OSCE, dintre care patru germani, Kremlinul refuzând să se implice în eliberarea acestora.