Coronavirus. Orban, nemulţumit de viteza achiziţiilor. Cîţu, dojenit pentru funcţionarea ONAC

Florin Cîţu şi Ludovic Orban
Florin Cîţu şi Ludovic Orban

Premierul interimar Ludovic Orban l-a atenţionat marţi pe ministrul de Finanţe, Florin Cîţu că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), aflat în subordinea acestuia, nu funcţionează aşa cum ar trebui şi riscăm să rămânem fără unele produse necesare din această cauză.

În aceste condiţii, Orban i-a transmis lui Cîţu că aşteaptă de la ONAC un comportament mult mai cooperant şi a reamintit că alte structuri au funcţionat mai bine şi s-au ocupat de sarcinile instituţiei pe care Cîţu o conduce.

„Domnul ministru Cîţu, aveţi ONAC-ul în subordine. Aştept de la ONAC un comportament mult mai participativ şi mai cooperant şi mai ales să le transmiteţi că procedurile nu încetează când am stabilit că am reuşit să achiziţionăm nişte stocuri, stocurile pe care sunt gândite şi pe care sunt demarate procedurile de achiziţie trebuie completate, trebuie continuată căutarea transmiterii cererii de oferte, căutaţi în continuare, nu se poate să caute Ministerul Economiei, prin ataşaţii comerciali, să caute Ministerul Apărării, prin diferitele reţele, iar ONAC-ul să refuze să trimită cereri de ofertă către posibilii ofertanţi. V-o spun foarte sincer, iar apropos de viteza derulării procedurilor, aici avem baza legală...”, a spus Orban, ultima lui afirmaţie fiind confirmată de secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Băcanu.

"Când suntem în situaţia că avem un singur furnizor, noi nu putem să ne încăpăţânăm să nu facem achiziţia că nu e la preţul stabilit când poate să apară riscul că respectivul producător să vândă altcuiva. Vedeţi că deja au apărut interdicţii de export din ţări importate, deja se fac rechiziţii în ultimele ţări, dacă noi nu ne mişcăm suficient de repede astfel încât să profităm de orice oportunitate numai din inerţia unei singure structuri putem avea penurie pe anumite produse."

În replică, premierul desemnat Florin Cîţu i-a explicat că structura a demarat mai prost, că structura nu a fost concepută pentru situaţie de urgenţă, a reamintit că după plecarea PSD guvernul n-a găsit nimic pe stocuri, dar că pe parcurs ONAC a început să funcţioneze ceva mai bine.

„Cum a fost conceput ONAC de fosta guvernare, a fost total greşit, nu a fost conceput pentru situaţii de urgenţă. (...) Cu fiecare licitaţie se mişcă din ce în ce mai bine, dar aveţi dreptate...(...) Am pornit de la zero şi trebuie să avem o procedură la ONAC pentru a lucra mai bine în situaţii de urgenţă.”, a declarat Cîţu.