Corlăţean din Washington: România necesită o bază NATO şi prezenţă militară a SUA mai substanţială

(JOHN THYS / AFP / Getty Images)

România, prima ţară care va găzdui o componentă vitală a scutului antirachetă, ca parte din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, va necesita o bază militară NATO şi o prezenţă militară a SUA mai sporită, a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, într-un interviu pentru Washington Post.

"Suntem interesaţi în a avea o prezenţă militară a SUA mai substanţială în România. Suntem prima ţară în care va fi amplasat sistemul de apărare antirachetă. În 2015, sistemul va fi operaţional (în România). Suntem interesaţi în a avea o prezenţă economică, militară şi politică puternică a Statelor Unite în România", a declarat Corlăţean.

În condiţiile în care „ameninţarea rusă este o realitate”, ne aşteptăm la o „prezenţă militară mai substanţială în România” şi, poate, la o bază militară permanentă a NATO, a adăugat acesta.

Bucureştiul a pledat încă de la început „pentru o prezenţă militară mai puternică şi mai rapidă a aliaţilor în flancul estic pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi ţărilor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de Alianţă”, a subliniat acesta, precizând că o astfel de măsură „consolidează încrederea opiniei publice”.

„Este extrem de important că avem o prezenţă americană solidă în ţările noastre, inclusiv în România”, a insistat ministrul de Externe.

La Washington, ministrul s-a întâlnit cu asistentul adjunct al preşedintelui SUA şi consilier pentru securitate naţională al vicepreşedintelui SUA, Jake Sullivan.

Pe timpul discuţiilor, Corlăţean a reafirmat îngrijorarea României pentru ţările cu aspiraţii europene, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, aflate sub ameninţarea Rusiei, cerând o susţinere mai accentuată din partea aliaţilor.

Există „nevoia ca statele membre să exprime o susţinere consistentă pentru ţările cu aspiraţii europene şi euro-atlantice din cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv pe linia continuării eforturilor de apropiere de structurile UE şi NATO”, a spus Corlăţean, conform unui comunicat emis de MAE.

Ministrul a mai insistat şi pe necesitatea „continuării măsurilor adoptate deja în plan bilateral cu SUA: vizitele unor nave militare americane în porturi româneşti şi derularea, în comun, de exerciţii navale, aeriene şi terestre, menite să consolideze dimensiunea apărării colective", conform comunicatului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne