Corlăţean: Ar fi trebuit o explicaţie privind scoaterea tezaurului din programul de guvernare,în 2008

Titus Corlăţean.
Titus Corlăţean. (www.senat.ro)

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri, că ar fi trebuit să primească personal o explicaţie privind scoaterea problemei tezaurului din programul de guvernare, în 2008, şi a recunoscut că România ar fi trebuit să fie mai activă în această chestiune în ultimii ani.

Titus Corlăţean a reiterat faptul că tezaurul României trebuie să revină de la Moscova, subliniind că este unul dintre obiectivele importante ale diplomaţiei române.

”Că ar fi trebuit să fim noi mai activi în aceşti ani, da. Că ar fi trebuit eu personal să primesc o explicaţie, de ce în decembrie 2008, atunci când în programul de guvernare al guvernului de coaliţie de la acel moment, pe care l-am scris cu mâna mea – capitolul de politică externă, şi am trecut o referire, în termeni inteligenţi – cred eu – la tezaurul României, după formarea guvernului acea formulă a dispărut din programul de guvernare la un capitol la care eu nu am mai fost titular, cel de politică externă”, a precizat ministrul de externe, la conferinţa ”Supravieţuire prin diplomaţie”, ocazionată de aniversarea a 150 de ani de diplomaţie românească.

”Dar ca poziţie de principiu, această chestiune este de importanţă mai mult decât simbolică. E o chestiune care ţine de identitatea noastră şi de modul în care înţelegem să ne asumăm interesele româneşti”, a mai spus ministrul de externe, referindu-se la faptul că în ultimul timp ”s-a tot discutat, mai mult sau mai puţin informat” despre subiectul tezaurului românesc.

Recent, Titus Corlăţean a declarat, la Antena 3, că recuperarea tezaurului rămâne o prioritate pentru Ministerul de Externe, iar realizarea obiectivului depinde şi de un ”dialog politic funcţional” cu Rusia.

În replică, la 29 octombrie, fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, scria, pe blogul său, că ”tezaurul României a redevenit o temă de campanie electorală. Ori de câte ori se produce o schimbare la vârful diplomaţiei române, apar din păcate şi reprezentaţiile de bărbăţie şi înţelepciune de la care protagoniştii aşteaptă beneficii de percepţie”.

”A spune astăzi că 'şansele (de recuperare) depind de felul în care vom şti să construim o relaţie politică funcţională, pentru că un astfel de subiect poate avea o evoluţie pozitivă în măsura în care ai un dialog politic' mi se pare cel puţin redundant dacă nu cumva la fel de puţin serios precum 'a saluta cu entuziasm' de la Bucureşti realizările poliţiei metropolitane londoneze în lupta cu hoţii de buzunare proveniţi din România”, mai scria consilierul prezidenţial.

Totodată, Cristian Diaconescu mai nota că ”şansele de reuşită într-un astfel de demers nu ţin câtuşi de puţin de nivelul relaţiei politice cu Federaţia Rusă, cât de determinarea cu care România îşi exercită, într-o formă sau alta, dreptul de a-şi recupera tezaurul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne