Coreea de Sud trimite oficiali de rang înalt la Phenian pentru reducerea tensiunilor nucleare

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Preşedintele sud-coreean va trimite în această săptămână în Coreea de Nord o delegaţie condusă de directorul pe probleme de securitate naţională pentru a discuta despre modul în care s-ar putea reduce tensiunile nucleare şi pentru facilitarea tratativelor dintre Phenian şi Washington.

Vizita delegaţiei, anunţată duminică de biroul preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, are loc într-un moment de relaxare între cei doi rivali, aparent generat de recentele Jocuri Olimpice de Iarnă din Pyeongchang.

Delegaţia, formată din 10 membri, va zbura luni spre Phenian pentru o vizită de două zile care include discuţii cu înalt oficiali nord-coreeni.

Discuţiile vor aborda modalităţile de promovare a păcii în Peninsula Coreeană, de îmbunătăţire a legăturilor dintre cele două Corei şi de stimulare a unui mediu potrivit pentru reluarea discuţiilor dintre Phenian şi Washington, a precizat biroul preşedintelui Moon.

După vizita din Coreea de Nord, delegaţia va călători în SUA pentru a discuta cu oficiali din Washington.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat luna trecută că discuţiile cu Phenianul vor avea loc doar “în condiţii potrivite”.

De asemenea, Trump a sugerat sâmbătă că SUA se va întâlni cu Coreea de Nord, dar că aceasta trebuie mai întâi “să se denuclearizeze”.

Nu este clar dacă Trump a glumit sau dacă discuţiile oficiale între Coreea de Nord şi SUA sunt iminente.

Un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean de Externe a cerut sâmbătă Statelor Unite să renunţe la orice precondiţii pentru discuţii.

Luna trecută era programat ca vicepreşedintele american Mike Pence să se întâlnească cu oficiali nord-coreeni, inclusiv cu sora dictatorului Kim Jong-un, în perioada în care se afla în Coreea de Sud la Jocurile Olimpice de Iarnă, însă nord-coreenii au anulat întâlnirea în ultima clipă, au afirmat oficiali americani în luna februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe