Coreea de Sud şi SUA susţin că Nordul a lansat rachete balistice în Marea Japoniei

În timp ce Coreea de Sud condamnă lansarea rachetei, se presupune că aceasta ar fi o provocare la adresa noii Administraţii Trump.
Steagul regimului nord-coreean la paradă. Arhivă  - 2012, Phenian
Steagul regimului nord-coreean la paradă. Arhivă  - 2012, Phenian (Ed Jones/AFP/Getty Images)

Oficiali militari ai Coreei de Sud susţin că Nordul a lansat rachete balistice în mare în zona estică, în dimineaţa zilei de 12 februarie. Seul-ul şi armata SUA au afirmat că evaluează lansarea.

“Distanţa de zbor a fost la aproximativ 500 de kilometri, iar Coreea de Sud şi Statele Unite efectuează o analiză a informaţiilor adiţionale”, susţine Comitetul Întrunit al Şefilor de State Majore al Coreei de Sud.

Un oficial al Pentagonului afirma: “Putem confirma că am detectat o rachetă lansată de Coreea de Nord. Analizăm acest lucru şi vom avea mai multe informaţii în curând”.

Lansarea a fost prima de când preşedintele SUA, Donald Trump, a preluat funcţia şi poate fi considerată o posibilă provocare la adresa noii administraţii.

Trump, care se întâlnea cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe în Florida, a ignorat o întrebare cu privire la lansarea rachetei.

Trump afirma cu o zi înainte, în timpul unei conferinţe de presă cu Abe, că cele două ţări vor strânge relaţia în domeniul apărării în faţa “ameninţării pe care o reprezintă rachetele şi armele nucleare ale Coreei de Nord, considerându-le pe ambele o foarte, foarte mare prioritate”.

Tensiunile s-au intensificat în Peninsula Coreeană de când Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, declara luna trecută că ţara se apropie de testarea lansării unei rachete balistice intercontinentale.

Comentariul său a primit o replică dură din partea ministrului Apărării al SUA, generalul James Mattis, care a promis un răspuns "copleşitor" Coreei de Nord, în timpul vizitei sale în Coreea de Sud luna aceasta.

Un oficial al SUA declara în urma lansării că este foarte posibil ca racheta să nu fi fost de tip balistic intercontinental. Oficialul, vorbind sub condiţia anonimatului, nu a oferit alte detalii despre ce tip de rachetă ar fi fost vorba.

În Coreea de Sud, preşedintele intrerimar şi prim-ministru Hwang Kyo-ahn susţine că ţara sa va răspunde, pedepsind Nordul pentru lansare.

Un oficial al Apărării Coreei de Sud declara că racheta a fost lansată din baza militară aeriană Banghyon în provincia vestică Pyongan de Nord şi a zburat spre Marea Japoniei.

Agenţia de ştiri Yonhap afirma că armata Coreei de Sud suspectează că Nordul ar fi testat probabil o rachetă cu rază-medie Musudan.

Coreea de Nord a testat anul trecut rachete Musudan de două ori din baza militară aeriană.

Generalul-locotenent american în retragere Mark Hertling a declarat pentru CNN că testul a fost un pas spre procerea unei rachete balistice intercontinentale.

“Acesta este obiectivul politicienilor nord coreeni”, a susţinut acesta.

“Această rachetă balistică cu rază intermediară este cu siguranţă periculoasă”, afirma Hertling. “Are o rază de acţiune mult mai mare decât rachetele Musudan pe care le-au testat anterior. Faptul că ea ar putea lovi coasta de vest a SUA nu este îngrijorător numai pentru Washington - ridică temeri, de asemenea, pentru toţi partenerii noştri din Asia”.