Coreea de Sud propune noi tratative militare cu vecinul comunist din Nord

Coreea de Sud a propus luni dimineaţă să poarte tratative militare cu vecinul său rival din Nord pentru suspendarea activităţilor ostile în apropierea graniţelor tensionate.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Comentariile adjunctului ministrului sud-coreean al Apărării, Suh Choo-suk, au loc după ce o serie de teste de rachete desfăşurate de Coreea de Nord în ultimele câteva săptămâni a provocat tensiuni între Phenian pe de o parte şi Seul, Washington, Tokyo pe de altă parte, şi a atras un val de condamnări din partea multor altor naţiuni.

“Cerem tratative militare cu Nordul în ziua de 21 iulie în Tongilgak cu scopul de a suspenda toate activităţile ostile care amplifică tensiunile la linia de demarcaţie militară”, a precizat Suh la o conferinţă de presă.

Tongilgak este o clădire în satul Panmunjom din Coreea de Nord, care a fost folosită pentru tratative precedente în Zona Demilitarizată (DMZ), o zonă care separă cele două naţiuni.

Dacă vor avea loc, vor fi primele negocieri la nivel guvernamental de la sfârşitul anului 2015.

Noul preşedinte sud-coreean, Moon Jae-in, şi-a exprimat dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu Phenianul.

În 6 iulie, liderul sud-coreean a declarat că doreşte să se întâlnească cu omologul său din Nord, Kim Jong-un, pentru a încerca să reducă tensiunile. Declaraţiile sale au fost făcute la 2 zile după ce Phenianul a testat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale, care este capabilă nuclear.

Programul nuclear şi de rachete al Nordului este interzis de ONU, care a adoptat mai multe seturi de sancţiuni împotriva regimului comunist nord-coreean, cu scopul de a-l forţa să renunţe la aceste activităţi. Totuşi, până acum, sancţiunile nu şi-au atins obiectivul.

Noile discuţii dintre Nord şi Sud au fost propuse, de asemenea, în condiţiile în care Seulul a declarat la începutul lunii iunie că va amâna instalarea ultimelor componente ale sistemului american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), a cărui desfăşurare pe teritoriul sud-coreean a înfuriat Coreea de Nord şi principalul său aliat, China – deşi Washingtonul a declarat în repetate rânduri că obiectivul instalării sistemului THAAD în Coreea de Sud este acela de a descuraja un potenţial atac nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe