Coreea de Sud: Phenianul ar pregăti noi lansări de rachete

Coreea de Sud a declarat că a observat indicii că Phenianul pregăteşte noi lansări de rachete, posibil o rachetă balistică intercontinentală. În weekend, Coreea de Nord a desfăşurat cel de-al şaselea test nuclear.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat luni că va întări sistemul de apărare antirachetă american THAAD, deşi Rusia şi China s-au opus cu tărie amplasării acestuia pe teritoriul Coreei de Sud.

Ministerul a afirmat că, în curând, va desfăşura temporar alte patru lansatoare de rachete, care se vor alătura celorlalte două aflate deja la locaţia din Seongju.

În plus, ministerul a mai anunţat că SUA urmează să trimită un portavion cu propulsie nucleară în apele din largul Peninsulei Coreene.

De asemenea, în această lună vor avea loc mai multe exerciţii militare cu muniţie reală, care vor implica rachete aer-sol Taurus montate pe avioane de luptă F-15, a adăugat Ministerul sud-coreean al Apărării.

Luni, Coreea de Sud a desfăşurat un exerciţiu cu muniţie reală, simulând un atac asupra centrului nuclear unde Phenianul a desfăşurat cel de-al şaselea test nuclear. În timpul exerciţiului au fost folosite rachete lansate atât de la sol cât şi din aer.

Phenianul a anunţat duminică faptul că a testat cu succes ceea ce a declarat că a fost o bombă cu hidrogen capabilă să fie încărcată pe o rachetă de rază lungă. Aparent, a fost cel mai puternic test nuclear al Coreei de Nord de până acum.