Coreea de Nord va trece de “punctul fără întoarcere” prin cel de-al 6-lea test nuclear al său

China avertizează Phenianul că va trece de “punctul fără întoarcere” şi ar putea fi distrus de SUA dacă va desfăşura cel de-al şaselea test nuclear al său.
Preşedintele chinez Xi Jinping.
Preşedintele chinez Xi Jinping. (Captură Foto)

Publicaţia chineză Global Times, trompeta Partidului Comunist Chinez, a publicat marţi un articol de opinie în care a susţinut că Phenianul va atrage furia Statelor Unite dacă ignoră acest avertisment.

“Jocul dintre Washington şi Phenian a ajuns la un punct critic”, a precizat Global Times, un ziar care este condus de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez. “În cazul în care Coreea de Nord desfăşoară cel de-al şaselea test nuclear [al său], după cum este de aşteptat, este mai probabil ca niciodată ca situaţia să treacă de punctul în care se va mai putea repara ceva”.

“Toţi participanţii vor suferi consecinţe, dar Phenianul va suferi în mod sigur cele mai mari pierderi”, a avertizat ziarul chinez.

Global Times, care uneori a testat reacţiile la potenţiale politici externe, nu reflectă neapărat viziunea regimului, dar avertizările sale par să fie consistente cu acţiunile recente ale Beijingului. Mass media chineză a publicat mai multe avertizări la adresa Phenianului în ultima perioadă, într-o aparentă încercare de a preveni un test nuclear şi o criză în peninsula coreeană.

“Problema nucleară nord-coreeană este precum un puzzle plin cu bombe”, explică publicaţia. “După ce SUA lansează lovituri de precizie împotriva unităţilor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord, regimul din Phenian va fi forţat să ia o decizie de viaţă şi de moarte”.

Mai mult, Global Times susţine că nu există niciun viitor pentru regimul nord-coreean dacă va continua să meargă pe calea sa prezentă.

În articolul său, Global Times a încercat să joace un rol mai ambiguu pentru a mulţumi ambele părţi: “Washingtonul speră că Beijingul va opri programul nuclear ai Phenianului”, a precizat mass media chineză. “Coreea de Nord, pe de altă parte, speră că Beijingul va aplica mai multă presiune asupra Statelor Unite şi Coreei de Sud pentru a le determina să renunţe la ameninţările privind războiul. Beijingul nu poate mulţumi ambele părţi”.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că este nerăbdător să vadă China ţinând în frâu Coreea de Nord, dar a precizat de asemenea că SUA va "revolza problema" dacă Beijingul nu face faţă sarcinii.

"Dacă îl vedeţi [pe Kim Jong-un] atacând o bază militară, dacă vedeţi vreun tip de rachetă balistică intercontinentală, atunci evident că vom răspunde cu forţa", a declarat luni ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, în cadrul emisiunii Today Show de la NBC.

Răspunzând întrebărilor legate de maniera în care ar putea răspunde SUA dacă Phenianul testează o armă nucleară sau o rachetă balistică intercontinentală, Haley a susţinut: “Cred că atunci preşedintele va interveni şi va decide ce anume se va întâmpla”.

Administraţia Trump a colaborat cu aliaţi şi parteneri, inclusiv China, pentru a ţine în frâu Coreea de Nord. În acelaşi timp, SUA şi-a deplasat active strategice – submarine nucleare şi portavioane – în regiune. Administraţia americană a declarat în repetate rânduri că, deşi speră să rezolve această problemă pe cale paşnică, toate opţiunile sunt pe masă.

Programul nord-coreean de arme avansează într-un ritm accelerat.

Nordul a testat două noi rachete balistice – racheta de rază media KN-15 şi racheta balistică antinavă KN-17 – în acest an. Mai mult, Phenianul a testat motoare pentru o potenţială rachetă balistică intercontinentală, despre care regimul nord-coreean a susţinut în luna ianuarie că este aproape de faza de testare. În plus, activitatea curentă din zona poligonului de testări nucleare Punggye-ri i-a făcut pe observatori să se întrebe dacă Nordul ar putea desfăşura curând cel de-al şaselea său test nuclear.

Experţi în apărare estimează că Phenianul este capabil să producă o bombă nucleară la fiecare şase sau şapte săptămâni, a relatat New York Times. Făcând experimente cu explozibili tot mai puternici, cu focoase îmbunătăţite şi cu rachete cu raze mai mari de acţiune, Nordul amplifică treptat ameninţarea faţă de vecinii săi şi, în cele din urmă, faţă de SUA.