Coreea de Nord susţine că se pregăteşte să atace baze americane şi nipone

Tensiunile generate de instalarea sistemului THAAD în peninsula coreeană cresc. După declanşarea unei crize politice prin asasinarea fratelui vitreg al preşedintelui nord-coreean, acum regimul comunist nord-coreean promite să atace bazele americane din Japonia.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Washingtonul susţine că a început amplasarea sistemului său antirachetă THAAD în Coreea de Sud în condiţiile în care Phenianul a anunţat că ultimele sale teste de rachete au fost o practică pentru atacarea bazelor militare americane din Japonia.

Lansările de rachete au fost desfăşurate de o unitate “însărcinată cu atacarea bazelor forţelor agresoare imperialiste americane din Japonia”, a declarat marţi agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA.

Agenţia a adăugat că lansările de rachete au fost desfăşurate sub supravegherea dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, care personal a dat ordinele pentru manevrele respective.

Luni, Phenianul a lansat patru rachete, dintre care trei au aterizat în Zona Economică Exclusivă a Japoniei, conform autorităţilor din Tokyo.

Între timp, preşedintele american Donald Trump şi premierul nipon Shinzo Abe au discutat prin telefon şi au căzut de acord că ameninţarea nord-coreeană “a intrat într-un nou stadiu”.

“Japonia şi SUA au confirmat” faptul că testele reprezintă o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi că sunt “o provocare clar la adresa regiunii şi a comunităţii internaţionale”, a declarat Abe după discuţia telefonică.

De asemenea tot luni, Consiliul de Securitate al ONU a anunţat că va convoca miercuri o şedinţă pentru a discuta testele de rachete nord-coreene.

Consiliul a precizat că întâlnirea are loc la cererea SUA şi a Japoniei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat la rândul său testele de rachete, cerând în acelaşi timp Phenianului “să se abţină de la alte provocări”.

SUA a anunţat marţi că a început să amplaseze sistemul antirachetă american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) pe teritoriul Coreei de Sud.

“Acţiunile provocatoare continue din partea Coreei de Nord, inclusiv lansarea de ieri a mai multor rachete, confirmă doar înţelepciunea deciziei luate anul trecut de alianţa noastră pentru a desfăşura sistemul THAAD în Coreea de Sud”, conform declaraţiei publicate de Comanda militară americană în Pacific.

După cele mai recente teste de rachete desfăşurate de Coreea de Nord, Casa Albă a anunţat că SUA va accelera amplasarea sistemului THAAD în Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe