Coreea de Nord susţine că războiul cu Statele Unite este “inevitabil”

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord. (STR/AFP via Getty Images)

Phenianul a afirmat că izbucnirea războiului în Peninsula Coreeană este acum o problemă de “când”, mai degrabă decât “dacă”. Ministerul nord-coreean de Externe a criticat din nou miercuri exerciţiul militar la scară mare desfăşurat de Coreea de Sud şi SUA, declarând că războiul este “inevitabil”.

Comentariile au fost atribuite unui purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, care a declarat că “afirmaţiile războinice” ale unor oficiali americani de rang înalt, inclusiv directorul CIA Mike Pompeo, au confirmat intenţia Washingtonului de a alege varianta războiului.

Pompeo a afirmat duminică faptul că liderul nord-coreean Kim Jong-un nu este conştient de cât de fragilă este situaţia sa pe plan intern şi internaţional. Purtătorul de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe l-a acuzat pe Pompeo că a provocat în mod direct Coreea de Nord criticând “conducerea noastră supremă, care este inima poporului nostru”.

“Întrebarea care rămâne acum este: când va izbucni războiul”, a continuat oficialul nord-coreean. “Nu dorim război, dar nu ne vom ascunde de el şi, în cazul în care SUA calculează greşit răbdarea noastră şi aprinde fitilul unui război nuclear, atunci noi vom asigura SUA că va plăti scump pentru aceasta, pentru că forţa noastră nucleară s-a întărit în mod constant”.

Bombardier american

Comentariile au fost făcute la câteva ore după ce SUA a trimis un bombardire supersonic B-1B deasupra Coreei de Sud, ca parte a unui exerciţiu aerian combinat.

“Prin acest exerciţiu, forţele aeriene sud-coreene şi americane afişează intenţia şi abilitatea aliaţilor de a pedepsi Coreea de Nord atunci când se simt ameninţaţi de arme nucleare şi rachete balistice”, a afirmat armata sud-coreeană într-o declaraţie.

Weekendul trecut, consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională, H.R. McMaster, a declarat că posibilitatea războiului cu Coreea de Nord “creşte în fiecare zi”. De câteva ori în ultimele luni, dictatorul nord-coreean Kim şi preşedintele american Donald Trump s-au insultat, implicându-se într-o retorică încinsă.

În context, o publicaţie chineză dintr-o provincie învecinată cu Coreea de Nord, a publicat miercuri o listă cu sfaturi care să ajute cititorii cum să se protejeze cel mai bine în cazul unui atac nuclear în Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe