Coreea de Nord suspendă unicul canal de comunicare cu Statele Unite

Coreea de Nord a declarat luni că a anunţat SUA în legătură cu suspendarea singurului canal de comunicare dintre cele două ţări, la sediul ONU din New York, după ce Washingtonul l-a inclus pe lista sa neagră pe dictatorul comunist Kim Jong-un pentru încălcări ale drepturilor omului.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Toate chestiunile legate de Statele Unite, inclusiv modul de tratare a cetăţenilor americani reţinuţi de Phenian, vor fi abordate în conformitate cu legea sa pe timp de război, a declarat agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA.

Mişcarea reprezintă cea mai recentă intensificare a tensiunilor cu statul comunist izolat, care a avertizat, de asemenea, luni că va răspunde cu "măsuri fizice" după ce SUA şi Coreea de Sud au anunţat implementarea sistemului antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean.

“În condiţiile în care SUA nu va accepta cererea noastră de retragere imediată a sancţiunilor, vom lua măsuri corespunzătoare”, a precizat KCNA.

“Ca un prim pas, am anunţat că singurul canal de contact, cel din New York, a fost complet suspendat”, a susţinut agenţia.

“Republica va gestiona toate problemele care apar între noi şi SUA de acum înainte pe baza legilor noastre pe timp de război, şi americanii reţinuţi [în Coreea de Nord] nu fac excepţie”.

Coreea de Nord a indicat anterior că legile pe timp de război prevăd că deţinuţii nu vor fi eliberaţi pe motive umanitare.

Monedă de schimb

Acest lucru ar putea duce la amânarea eliberării a doi americani arestaţi, oferind Coreei de Nord unul dintre ultimele avantaje pe care le-ar mai putea avea în negocierile cu SUA, a precizat T. Kumar de la Amnesty Internaţional.

“Tensiunile se află la unul dintre cele mai înalte nivele de până acum şi unul dintre sectoarele asupra căruia deţin controlul este cel al deţinuţilor. Ei îi vor folosi ca monedă de schimb pentru a obţine unele avantaje”, a precizat Kumar.

Kumar a precizat că el nu crede că deţinuţii vor fi afectaţi în alte moduri semnificative.

Coreea de Nord şi Statele Unite rămân tehnic în stare de război deoarece Războiul Coreean din 1950-1953, în care Washingtonul a ţinut partea Sudului, s-a sfârşit doar cu un armistiţiu.

Aşa numitul canal din New York, prin misiunea nord-coreeană la ONU, a fost un punct intermitent de contact între Phenian şi Washington, care nu au în schimb relaţii diplomatice.

Canalul a fost folosit în trecut pentru schimbarea de mesaje şi, mai puţin frecvent, pentru desfăşurarea de discuţii, inclusiv asupra deţinuţilor americani din Coreea de Nord. Totuşi, eliberarea deţinuţilor americani de către Nord a avut loc în general după vizite efectuate în Phenian de către oficiali americani de mare profil, inclusiv foştii preşedinţi Bill Clinton şi Jimmy Carter sau James Clapper, directorul spionajului american.

În 2011, Coreea de Nord a folosit canalul din New York pentru a face apel pentru ajutoare alimentare iar în 2012 l-a folosit pentru a avertiza Washingtonul în privinţa lansării planificate a unui satelit. În 2013, un diplomat nord-coreean s-a întâlnit cu un oficial american pentru a discuta despre un test nuclear.

Cei doi cetăţeni americani despre care se ştie că sunt arestaţi în Coreea de Nord sunt Otto Warmbier, un student al Universităţii din Virginia ce a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică pentru că a încercat să îşi însuşească un banner propagandistic pentru a-l păstra ca suvenir, conform mass mediei de stat nord-coreene. Celălalt, americanul de origine coreeană Kim Dong Chul, serveşte o sentinţă de 10 ani de închisoare pentru spionaj, a susţinut mass media de stat.

Declaraţie de război

Coreea de Nord a declarat săptămâna trecută că plănuieşte cel mai dur răspuns pentru ceea ce consideră a fi o “declaraţie de război” din partea SUA, după ce Washingtonul l-a sancţionat pe Kim.

Sâmbătă, Nordul a testat o rachetă balistică de pe un submarin dar, aparent, testul ar fi eşuat după lansarea rachetei.

SUA şi Coreea de Sud au anunţat săptămâna trecută că sistemul antirachetă Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), ce va fi staţionat pe teritoriul sud-coreean, va fi folosit pentru a contracara capabilităţile nucleare şi pentru rachete balistice tot mai mari ale Coreei de Nord.

Anunţul reprezintă cea mai recentă mişcare făcută de aliaţi împotriva Nordului, care a desfăşurat cel de-al patrulea său test nuclear la începutul acestui an şi a lansat o rachetă balistică de rază lungă. Cele două acţiuni au atras asupra Phenianului o serie de noi sancţiuni din partea ONU.

“Vor fi luate măsuri fizice din partea noastră de îndată ce sunt confirmate locaţia şi data la care THAAD, instrumentul invaziv pentru supremaţia globală a SUA, va fi adus în Coreea de Sud”, a declarat luni dimineaţă armata nord-coreeană.

“Dorinţa neclintită a armatei noastre este să lanseze lovituri retaliatorii nemiloase pentru a transforma Coreea de Sud într-o mare de flăcări şi dărâmături de îndată ce dăm un ordin în acest sens”, a precizat armata nord-coreeană în declaraţia sa difuzată de KCNA.

Nordul ameninţă deseori cu atacarea intereselor sud-coreene şi americane în Asia şi Pacific.

Moon Sang-gyn, purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, a avertizat Phenianul să nu ia măsuri prosteşti şi pripite, sau va avea de înfruntat răspunsul decisiv şi puternic al armatei sud-coreene.

Mişcarea de a staţiona sistemul THAAD a atras un protest puternic şi din partea Chinei.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat sâmbătă că THAAD depăşeşte nevoile peninsulei coreene în ceea ce priveşte securitatea şi a sugerat că există o “conspiraţie în spatele acestei mişcări”.

Într-un aparent mesaj către Beijing, preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a declarat luni că sistemul THAAD nu urmăreşte să vizeze nicio o altă ţară, ci doar urmăreşte să contracareze ameninţările venite din partea Coreei de Nord.

Un oficial al Ministerului sud-coreean al Apărării a declarat că selectarea locaţiei pentru instalarea sistemului antirachetă va avea loc în câteva săptămâni şi că aliaţii lucrează pentru a-l face operaţional până la sfârşitul anului următor.

Sistemul va fi folosit de forţele americane din Coreea de Sud pentru a “proteja forţele militare aliate”, au declarat vineri Seul şi Washington. SUA are 28.500 de soldaţi în Coreea de Sud, o moştenire a Războiului Coreean din 1950-1953.