Coreea de Nord şi Coreea de Sud restabilesc contacte militare

Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Phenianul şi Seulul au convenit să redeschidă dialogul între oficialii militari cu scopul de a calma tensiunile din Peninsulă.

Acordul a fost încheiat marţi cu ocazia discuţiilor legate de participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 pe care Sudul le va găzdui în luna februarie. Au fost primele discuţii directe între reprezentanţi ai celor două ţări de 2 ani.

În declaraţia comună publicată după întâlnirea ce a avut loc într-un sat din zona demilitarizată care divide Peninsula Coreeană, delegaţii ambelor tabere au susţinut că au convenit să îşi rezolva disputele prin “dialog şi negocieri”.

Declaraţia comună mai notează că la Jocurile Olimpice de Iarnă va participa o delegaţie nord-coreeană care include membri ai Comitetului Olimpic Naţional nord-coreean, atleţi, majorete, o echipă de artişti, spectatori, o echipă care va face o demonstraţie de taekwondo şi jurnalişti.

Urmărită îndeaproape de liderii mondiali, întâlnirea a avut loc după ce dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a cerut îmbunătăţirea relaţiilor după un an de tensiuni amplificate de acţiunile agresive ale Phenianului în cadrul programului său de dezvoltare a armelor nucleare şi a rachetelor balistice. O altă sursă a amplificării tensiunilor a fost războiul cuvintelor desfăşurat în ultimul an între preşedintele american Donald Trump şi omologul său Kim.

Adjunctul ministrului sud-coreean pentru Reunificare, Chun Hae-sung a afirmat că guvernul său a propus ca Phenianul să trimită o delegaţie numeroasă şi să participe la un marş comun cu Coreea de Sud în timpul ceremoniilor de deschidere şi închidere a Jocurilor de Iarnă.

Chun a afirmat că Seul a mai sugerat reluarea temporară a procesului de reunificare a familiilor separate de război şi a subliniat necesitatea denuclearizării Peninsulei Coreene.

De asemenea, întâlnirea dintre cei doi vecini a avut loc după ce, recent, într-o provincie chineză de la graniţa cu Coreea de Nord a fost observat un aflux de tancuri, soldaţi şi camioane militare ale armatei chineze, potrivit publicaţiilor Daily NK şi Daily Star.

Potrivit aceluiaşi raport, forţele Armatei de Eliberare a Poporului (AEP) şi-au comasat active militare în zona râului Tumen în oraşul Yanji, provincia Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord. De asemenea, autorităţile chineze aparent au declarat localnicilor din apropierea graniţei nord-coreene: “Trump va lovi Coreea de Nord în Noul An. Ne pregătim pentru război în peninsulă”.

Dacă rapoartele media sunt corecte, atunci ele ar sugera că Beijingul – temându-se de cel mai rău scenariu – se pregăteşte pentru un război în Peninsula Coreeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe