Coreea de Nord promite noi teste de rachete. ONU condamnă comportamentul Phenianului

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a promis miercuri că va lansa şi mai multe rachete balistice în Oceanul Pacific, la o zi după ce Phenianul a lansat o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear deasupra Japoniei, a precizat agenţia oficială de ştiri a Coreei de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Cea mai recentă ameninţare a lui Kim a fost lansată după ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat unanim lansarea rachetei din 29 august ca fiind “scandaloasă” şi a cerut tuturor naţiunilor să aplice sancţiunile împotriva Phenianului .

Rezoluţia Consiliului, care a fost susţinută de China şi Rusia, a cerut “o soluţionare paşnică, diplomatică şi politică” a conflictului şi nu a ameninţat cu noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a precizat că dictatorul Kim Jong-un consideră lansarea din 29 august ca fiind un “preludiu semnificativ” pentru vizarea insulei Guam, un teritoriu american în Oceanul Pacific care găzduieşte o bază militară.

Kim a adăugat că ţara sa trebuie să desfăşoare mai multe teste cu racheta de rază intermediară Hwasong-12 în Pacific pentru a dezvolta capabilităţile forţei sale strategice, a raportat KCNA.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a afirmat că votul unanim al Consiliului de Securitate al ONU arată că lumea este unită împotriva testelor de rachete ale Coreei de Nord şi că Phenianul ar trebui să recunoască pericolul în care intră.

Ca replică la testele de rachete, preşedintele american Donald Trump declarase anterior că Washingtonul menţine “toate opţiunile pe masă”.

În acelaşi timp, după lansarea rachetei nord-coreene deasupra Japoniei, Trump şi premierul nipon Shinzo Abe au convenit să mărească presiunea asupra Phenianului .

“Actul lor scandalos de a lansa o rachetă deasupra ţării noastre este o ameninţare fără precedent, serioasă, gravă şi afectează puternic pacea şi securitatea din regiune”, a declarat Abe marţi.

Oficialii japonezi au precizat că racheta s-a dezmembrat şi a căzut în mare, în largul coastei insulei nordice Hokkaido fără a provoca pagube.

Aceştia au mai afirmat că racheta, care a zburat pe o distanţă de 2.700 km şi a ajuns la o altitudine de 550 km, ar putea să fi fost probabil acelaşi tip de rachetă cu rază intermediară pe care Phenian a lansat-o în luna mai şi care a avut capabilitatea de a lovi teritoriul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe