Coreea de Nord predispusă unui risc ridicat după secetă, susţine ONU

Fermieri nord coreeni muncind pe câmpuri lângă Phenian, aprilie 2012
Fermieri nord coreeni muncind pe câmpuri lângă Phenian, aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Seceta extremă din Coreea de Nord din ultimele luni şi inundaţiile din ultimele săptămâni au afectat negativ sectorul agricol al ţării comuniste izolate.

Directorul pe Coreea de Nord al Programului Alimentar Mondial (PAM), Claudia von Roehl, a vizitat în ultimele săptămâni fermele din ţară, şi a declarat că doar 207.000 de tone metrice de culturi au fost recoltate, în scădere cu 40 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Seceta recentă din ţară a exacerbat problemele dintr-un sector agricol deja şubred, care se bazează în principal pe ploaie. Culturile timpurii, cum ar fi grâu, orz şi cartofi, au fost grav afectate.

Şeful fermei agricole Sokdam i-a arătat lui von Roehl cartofi recoltaţi ce nu depăşeau mărimea cireşelor şi care nu puteau fi folosiţi ca sursă de hrană.

"Deşi cultura timpurie reprezintă doar 10 la sută din producţia naţională, ea vine într-un moment crucial, când sezonul neproductiv al anului - atunci când aprovizionarea cu alimente atinge cele mai mici niveluri [în Coreea de Nord] - îşi face apariţia", a scris von Roehl. "Şi poate şi mai îngrijorător este faptul că există preocupări privind recolta de porumb de la sfârşitul anului."

La o fermă în Ryongchon, circa 2.500 de hectare de teren sunt programate să cultive porumb, dar domeniile nu au fost încă irigate deoarece în regiune nu a plouat deloc.

"Au fost mobilizaţi agricultorii din zonele vecine pentru a ajuta la udarea răsadurilor şi a ajuta răsadurile transplantate de porumb să crească, transportând apă în toate vasele pe care le-au putut găsi, dar multe dintre plante s-au ofilit şi au murit", a declarat ea.

Începând cu 1990, Coreea de Nord a fost forţată să se confrunte cu foametea, milioane de oameni murind din cauza foamei sau a problemelor legate de lipsa alimentelor, conform unor estimări.

În ultimele săptămâni, inundaţiile au afectat mai multe zone din Coreea de Nord, mass-media de stat relatând sâmbătă că 169 de persoane au murit, 400 de persoane sunt date dispărute, 8600 de case sunt deteriorate şi mai mult de 40.000 de case se află sub ape, lăsând 22.000 de persoane fără adăpost. Cele mai recente cifre reprezintă o creştere bruscă a cifrelor anterioare raportate de mass-media de stat.

În acelaşi timp, 161.310 de hectare de terenuri agricole se află sub ape, fapt care va solicita şi mai mult industria agricolă anemică a ţării, a informat presa de stat.

În raportul său din 2012 privind Coreea de Nord, PAM a declarat că datele guvernamentale privind inundaţiile ar putea fi denaturate.

În acest an, ONU a estimat că mai mult de 3 milioane de persoane din Coreea de Nord vor avea nevoie de ajutoare alimentare şi asta se întâmpla înainte de inundaţii. PAM a declarat pe site-ul său că 16 milioane de oameni, dintr-o populaţie de mai mult de 24 de milioane, suferă de nesiguranţă alimentară cronică, care se va accentua după recolta slabă declanşată de secetă din acest an.

Programul Alimentar Mondial a declarat săptămâna trecută că a trimis primul lot de ajutor alimentar de urgenţă pentru victimele inundaţiilor.

La începutul lunii iulie, Kim Young Hun, un cercetător de la Institutul de Economie Rurală din Coreea, a spus pentru site-ul Daily NK că începutul ploilor abundente nu a afectat plantarea orezului, "în afară de întârzierea programului".

Cu toate acestea, după ce a vorbit cu fermierii nord-coreeni, von Roehl a declarat că în acest an, cultura de orez a ţării va fi probabil afectată negativ.

"Orezul are nevoie de ploaie, apoi de soare, pentru germinare. În acest an nu au fost ploi, doar căldură permanentă. Abia recent a început să plouă. Nimeni nu este sigur de cum va arăta recolta finală la sfârşitul anului", a scris ea.

Luni, mass-media de stat a raportat că Vietnamul, o altă ţară comunistă, a donat 5.000 de tone de orez către Coreea de Nord, după inundaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe