Coreea de Nord mobilizează tancuri şi vehicule blindate la graniţa cu China

Paradă nord-coreană, 27 iulie 2013, Phenian
Paradă nord-coreană, 27 iulie 2013, Phenian (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a mobilizat numeroase tancuri şi vehicule blindate către un corp al armatei aflat lângă graniţa cu China, în provincia Ryanggang. Cel de-al 12-lea corp al armatei coreene, care s-a înfiinţat în anul 2010, are sarcina de a răspunde armat la mişcările trupelor chineze, în caz de forţă majoră.

O sursă a declarat luni că circa 80 de tancuri au fost deplasate în provincia Ryanggang, unde anterior nu a existat nici măcar un tanc. Acest corp al armatei a fost transformat „într-o forţă de atac, după ce a primit întăriri” constând într-o unitate blindată de infanterie, o unitate cu lansatoare multiple de rachete şi o brigadă specială de lunetişti.

Se presupune că cele 80 de vehicule blindate vor fi expediate în curând către Brigada nr. 42 din această provincie. Liderul Kim Jong-un ar fi ordonat desfăşurarea rapidă a acestor noi vehicule, care pot atinge o viteză maximă de 80 km/h, transportând între 10 şi 15 companii de infanterie.

Mai mult de 10 noi tancuri dotate cu un sistem automatizat de control al focului şi un sistem digital de comandă au fost de asemenea alocate acestei unităţi.

Sursa a atribuit mişcările de trupe temerilor Nordului că singurul său aliat, China, l-ar putea trăda, în timp ce presiunile asupra Phenian-ului pentru renunţarea la programul său nuclear sunt în creştere.