Coreea de Nord marchează cea de-a 70-a aniversare. Dar fără rachete balistice intercontinentale

Tancuri nord-coreene participă la o paradă militară în Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a înfiinţării Coreei de Nord
Tancuri nord-coreene participă la o paradă militară în Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a înfiinţării Coreei de Nord (Captură Foto)

Coreea de Nord a marcat cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării statului comunist cu o paradă militară de amploare, dar nu a prezentat rachetele balistice intercontinentale (ICBM) care au devenit subiectul a numeroase sancţiuni internaţionale.

Dictatorul Kim Jong-un a monitorizat parada de duminică, în timp ce soldaţi, piese de artilerie şi tancuri au trecut pe lângă podiumul pe care se afla acesta, în centrul capitalei Phenian, potrivit RFE/RL.

Kim nu s-a adresat mulţimii, unde se aflau de asemenea delegaţii de nivel înalt din ţări care au relaţii de prietenie cu Nordul, inclusiv China şi Rusia.

Au existat speculaţii că preşedintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment, însă Beijingul l-a trimis în schimb pe prşedintele Parlamentului.

Rusia a fost reprezentată de Valentina Matvienko, preşedinta camerei superioare a Parlamentului rus, aliată loială preşedintelui Vladimir Putin.

În discursul de deschidere, Kim Yong-nam, şeful Parlamentului nord-coreean, s-a concentrat pe obiectivele economice ale guvernului şi s-a abţinut de la remarci legate de programul nuclear interzis al ţării.

Eforturile lui Kim Jong-un de a relaxa tensiunile cu SUA şi de a construi o relaţie cu preşedintele american Donald Trump au stagnat în ultimele luni, iar Washingtonul şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progres a Phenianului în direcţia denuclearizării.

Coreea de Nord doreşte să obţină garanţii de securitate şi un acord de pace oficial care să pună capăt Războiului Coreean înainte să facă noi angajamente legate de programul său nuclear.

Matvienko a afirmat că s-a întâlnit cu liderul nord-coreean în timpul vizitei ocazionate de aniversarea înfiinţării Coreei de Nord şi i-a transmis un mesaj din partea lui Vladimir Putin.

Ea a precizat că preşedintele Kim “a confirmat disponibilitatea şi dorinţa” de a vizita Rusia şi că vor începe discuţii prin “canale diplomatice” în scopul stabilirii datei pentru o astfel de călătorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe