Coreea de Nord lansează o rachetă balistică

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă în largul coastei estice, despre care Seulul consideră că ar fi lansată de pe un submarin.

Incidentul a avut loc la o zi după ce a anunţat reluarea negocierilor cu Statele Unite pentru a pune capăt programului său nuclear.

Lansarea a fost probabil o atenţionare din partea Nordului în legătură cu capacitatea sa de luptă înaintea discuţiilor cu Washingtonul.

Coreea de Nord contestă rezoluţiile Naţiunilor Unite care interzic Phenianului să folosească tehnologia rachetelor balistice, susţinând că sunt o încălcare a dreptului său la autoapărare.

Discuţiile care au ca scop demontarea programului nuclear şi de rachete din Coreea de Nord au fost blocate în timpul unui un al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un din Vietnam, în februarie. Negocierile s-au încheiat fără un acord.

Coreea de Sud a declarat că a detectat lansarea unei rachete care a zburat 450 km şi a atins o altitudine de 910 km.

Guvernul japonez a declart anterior că Phenianul a lansat două rachete, dintre care una a intrat în Zona Economică Exclusivă a Japoniei (ZEE).

Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat, cu condiţia anonimatului: „Am aflat de rapoartele privind o posibilă lansare de rachete din Coreea de Nord. Continuăm să monitorizăm situaţia şi să ne consultăm îndeaproape cu aliaţii noştri din regiune”. Cea mai recentă lansare a fost a noua de când Trump şi Kim s-au întâlnit la frontiera zonei demilitarizate dintre cele două Corei în iunie şi s-au angajat să redeschidă discuţiile la nivel de lucru în câteva săptămâni.

Cu câteva ore înaintea lansării de miercuri, vicepremierul nord-coreean Choe Son Hui a declarat că sâmbătă vor avea loc noi negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe