Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică de pe un submarin

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de pe un submarin, iscând nemulţumirea ţării vecine. Este cel mai recent dintr-o serie de teste de rachete efectuate de statul comunist izolat, teste care sfidează mai multe rezoluţii adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Phenianul a lansat racheta miercuri dimineaţa, în jurul orei locale 5:30 a.m. (2030 UTC), în apropierea oraşului de coastă Sinpo, unde imaginile de satelit arată că se află localizată o bază pentru submarine, a declarat pentru Reuters un oficial al Statului Major General al Coreei de Sud.

Lansarea a avut loc la doar două zile după ce Coreea de Sud şi SUA au lansat un exerciţiu militar comun anual pe teritoriul sud-coreean. Phenianul condamnă exerciţiul, îl consideră ca fiind o pregătire pentru o invazie şi, în mod tradiţional, ameninţă că va lua măsuri retaliatorii. Seul şi Washington susţin că exerciţiul are o natură defensivă.

O declaraţie a Statului Major General al armatei sud-coreene a susţinut că racheta, lansată în primele ore ale dimineţii de miercuri de pe un submarin în Marea Estică (Marea Japoniei), a zburat aproximativ 500 km – o îmbunătăţire substanţială faţă de testele similare din trecut.

Declaraţia a mai susţinut că testul de miercuri urmăreşte în mod clar să alimenteze tensiunile din regiune şi este o provocare serioasă la securitatea Peninsulei Coreene, precum şi o încălcare gravă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. “Vom răspunde puternic şi cu severitate oricărei provocări din partea Nordului”, potrivit declaraţiei.

Coreea de Nord a fost izolată şi mai mult după un test nuclear desfăşurat în luna ianuarie – cel de-al patrulea test al său – şi după lansarea unei rachete balistice de rază lungă în luna februarie, mişcări care au dus la înăsprirea sancţiunilor ONU.

O rachetă lansată în această lună a aterizat în sau în apropierea apelor controlate de Japonia.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au fost amplificate, de asemenea, şi de recenta dezertare a adjunctului ambasadorului nord-coreean din Londra şi fuga lui în Coreea de Sud, mişcare văzută ca o contralovitură stânjenitoare pentru regimul comunist al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.