Coreea de Nord lansează o ameninţare înaintea votului la ONU a sancţiunilor anti-Phenian

Coreea de Nord a declarat că SUA va plăti un preţ mare în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU adoptă o nouă rundă de sancţiuni împotriva Phenianului. Dacă vor fi aprobate, vor fi cele mai dure sancţiuni emise împotriva regimului comunist izolat.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

Ministerul nord-coreean de Externe a publicat luni dimineaţă o declaraţie, afirmând că “este pregătit şi dornic” să răspundă cu propriile sale măsuri dacă va fi adoptată o nouă rundă de sancţiuni în cursul acestei zile.

Phenianul este “pregătit şi dornic să folosească orice formă de mijloace extreme” a transmis ministerul nord-coreean, precizând că ţara ar putea provoca Statelor Unite “cea mai mare durere şi suferinţă din întreaga sa istorie”.

Consiliul de Securitate al ONU va vota în această după amiază, la ora New York-ului, o propunere privind noi sancţiuni împotriva statului comunist izolat. Dacă vor fi aprobate, acestea vor fi cele mai dure sancţiuni emise împotriva Phenianului.

Sancţiunile concepute de Washington includ, aparent, o propunere de îngheţare a activelor dictatorului nord-coreean Kim Jong-un şi aplicarea unei interdicţii pentru toate exporturile de petrol şi gaze naturale către Coreea de Nord.

“SUA încearcă să folosească măsurile legitime de autoapărare ale Republicii Populare Democratice Coreene ca o scuză pentru a o ştrangula şi sufoca total”, se mai precizează în declaraţia Ministerului nord-coreean de Externe.

Nu este clar dacă Rusia şi China, care deţin drept de veto, vor susţine noile sancţiuni anti-Phenian, care sunt un răspuns la cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat recent de regimul comunist.

În 3 septembrie, Coreea de Nord a declarat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen care poate fi amplasată pe o rachetă balistică cu rază lungă.