Coreea de Nord avertizează prin fax Seulul că va ”ataca neanunţat şi nemilos”

Un activist sud-coreean desenează pe o poză a tânărului lider nord-coreean Kim Jong Un.
Un activist sud-coreean desenează pe o poză a tânărului lider nord-coreean Kim Jong Un. (Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)

Guvernul de la Phenian a trimis un fax prin care ameninţă că va ataca Coreea de Sud fără o avertizare prealabilă după ce manifestanţii anti-Phenian din Seoul i-au pus pe foc fotografia liderului nord coreean, notează The Thelegraph.

Ameninţarea cu atac neprevăzut a fost trimisă prin fax din sediul Comisiei pentru Apărare Naţională a Nordului către Consiliul pentru Securitate Naţională a Coreei de Sud, conform agenţiei de ştiri Yonhap.

Avertizarea a venit la scurt timp după grupurile conservatoare au organizat un protest în Seoul, la a doua aniversare de la moartea fostului dictator comunist Kim Jong-il.

Unii dintre manifestanţi au dat foc în semn de protest la fotografii ale liderului actual Kim Jong-un, o acţiune considerată în Coreea de Nord ca o pe o insultă ”de cea mai înaltă gravitate”.

Guvernul de la Seoul a raportat imediat răspunsul la ameninţările de atac a Phenianului, cu promisiunea să ”reacţioneze ferm” la toate provocările.

Tensiunile au fost provocate încă odată în regiune după ce săptămâna trecute tânărul lider şi-a epurat şi executat unchiul, Jang Song-thaek, într-o încercare de a-şi consolida poziţia de putere.

Coreea de Nord are o lungă istorie de ameninţări prăpăstioase trimise către Coreea de Sud. Oficialii militari sud coreeni au declarat că de această dată nu a existat nici un semn al activităţilor neobişnuite.

Seul, un oraş cu o populaţie de 10 milioane de oameni, este în raza de acţiune a artileriei convenţionale utilizată de soldaţii nord coreeni de-a lungul graniţei fortificate dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe