Coreea de Nord acuză SUA de crearea şi răspândirea virusului Ebola

Virusul Ebola, la microscop.
Virusul Ebola, la microscop. (Getty Images)

Un editorial publicat luni în Phenian Times susţine că Statele Unite ar fi creat virusul Ebola şi i-ar fi permis în mod intenţionat să se răspândească în vestul Africii şi în restul lumii. Articolul susţine că Statele Unite au făcut acest lucru pentru a genera profituri din vânzarea unui vaccin împotriva Ebolei precum şi pentru a slăbi alte ţări în vederea obţinerii de avantaje politice.

“Se răspândesc suspiciunile că virusul a fost creat şi răspândit de SUA”, scrie articolul, parafrazând comentariile şi opiniile unui fitopatolog din Liberia şi a altor cercetători - doi americani, Paul Roberts şi Francis Boyle, ca posibile dovezi.

Profesorul Boyle, expert în drept internaţional la Universitatea din Illinois, a susţinut în repetate rânduri că virusul ar fi fost modificat genetic şi că un laborator al guvernului american localizat în Africa de Vest ar fi fost foarte probabil sursa răspândirii bolii.

Dr. Roberts a servit în anii 1980, pe timpul preşedintelui Ronald Reagan, ca asistent al secretarului pentru politică economică din cadrul Trezoreriei SUA. Roberts a scris pe blogul său mai multe articole în care a pus sub semnul întrebării reacţia guvernului american la răspândirea virusului - subliniind, printre altele, bizareria măsurii preşedintelui Obama de a aduce bolnavii pentru tratament în SUA, şi de a trimite soldaţii americani să ajute la oprirea răspândirii maladiei.

În anii recenţi Roberts a făcut mai multe afirmaţii controversate şi a pus sub semnul îndoielii inclusiv versiunea oficială în privinţa atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 în SUA.

Coreea de Nord este cel mai terifiant exemplu de societate comunistă, ţara fiind de facto un enorm lagăr de concentrare. Foametea este la ordinea zilei, economia se află în stadiu de colaps de mai mulţi ani. Libertatea individuală nu există, iar abuzurile oficialilor comunişti sunt norma. Liderii comunişti sunt adulaţi ca semi-zei, deşi comportamentul lor ţine deseori de domeniul psihopatologiei. Celebre sunt cazurile lui Kim Jong Il, care a răpit, la un moment dat, un regizor japonez cu amantă cu tot, pentru a-i obliga să construiască industria de filme nord coreene - dar şi al copilului său, "preaiubitul conducător" Kim Jong Un, care, conform unui ziar japonez, şi-ar fi executat unchiul introducându-l în cuşti cu câini înfometaţi.

Autorul articolului din Phenian Times merge chiar mai departe spunând că “pe termen lung, se pare că SUA urmăresc să lase virusul să se răspândească peste tot în lume, urmărind, în acelaşi timp, să promoveze un vaccin pe seama căruia vor face o avere imensă.”

“Mai important, SUA încearcă să folosească o astfel de armă biologică precum virusul Ebola pentru a înrăutăţi situaţia în care se află economiile unor ţări astfel încât să poată obţine un avantaj în domeniile politic, economic şi militar”, mai susţine articolul.

Coreea de Nord a impus unele dintre cele mai stricte măsuri împotriva Ebolei şi a implementat o perioadă obligatorie de carantină de 21 de zile pentru toţi călătorii internaţionali care ajung în ţară, deşi au fost făcute unele excepţii.

Retorica regimului nord coreean este deseori suculentă, deşi la limita paranoicului, extrem de asemănătoare cu a lui Corneliu Vadim Tudor.

Editorialul face parte dintr-o serie de articole extrem de virulente la adresa Washington-ului publicate în ultimile săptămâni. Oficialii americani susţin că aceste articole nu reprezintă decât o tentativă din partea regimului comunist nord-coreean de a devia atenţia de la situaţia groaznică a drepturilor omului.

Într-un efort de a face acelaşi lucru, Agenţia Centrală Coreeană de Ştiri a citat un purtător de cuvânt al ministerului nord-coreean de externe afirmând, ca şi Rusia, că SUA reprezintă o “tundră a drepturilor omului” şi a invocat evenimentele recente desfăşurate în oraşul Ferguson, Missouri, ca o dovadă a discriminării rasiale răspândite pe teritoriul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe