Coreea de Nord a eliberat unul dintre cei trei cetăţeni americani reţinuţi

Gratii
Gratii (CRIS BOURONCLE / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a eliberat unul dintre cei trei americani reţinuţi, Jeffrey Fowle, în vârstă de 56 de ani, care după eliberare s-a dus în Ohio pentru a-şi revedea familia.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că Statele Unite se bucură de aceat pas, dar rămân concentrate pe eliberarea celorlalţi doi cetăţeni americani, Kenneth Bae şi Matthew Miller.

Fowle, un muncitor în domeniul întreţinerii drumurilor, a intrat în Coreea de Nord ca turist la sfârşitul lunii aprilie.

Acesta a fost arestat după ce se pare că a lăsat o Biblie în baia unui club de noapte în oraşul nordic Chongjin.

Mulţi s-au temut că Fowle va împărtăşi aceeaşi soartă cu ceilalţi doi americani care au fost deja judecaţi şi întemniţaţi.

Matthew Miller, de 24 de ani, a fost condamnat la şase ani de muncă grea de către un tribunal suprem nord-coreean după ce şi-a rupt viza la biroul de imigrări în luna aprilie şi a cerut azil.

Agenţia de presă nord-coreeană KCNA a declarat că el a comis acte ostile faţă de Coreea de Nord, intrând pe teritoriul ţării deghizat în turist în luna aprilie, fără a preciza natura acestor acte.

Kenneth Bae, un misionar de 42 de ani, a fost arestat în noiembrie 2012. Fiind acuzat că este un militant creştin evanghelist care încearcă să răstoarne guvernul nord-coreean, el fost condamnat la 15 ani de muncă forţată.

Pe 2 septembrie, cei trei americani au lansat un apel în care solicitau Washingtonului să trimită un emisar care să negocieze cu Phenianul eliberarea lor.

Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a salutat eliberarea lui Fowle care, a declarat ea, a fost asigurată prin eforturile neîncetate ale diplomaţilor suedezi din Phenian.

Harf a declarat că guvernul american va continua să preseze Coreea de Nord să îi elibereze şi pe ceilalţi doi americani.

Washingtonul a condamnat Phenianul pentru aceste detenţii, spunând că bărbaţii sunt reţinuţi ca deţinuţi politici pentru ca Nordul să obţină unele concesii diplomatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe