Coplata ar putea micşora numărul internărilor în spital cu 40%

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Sistemul coplăţii ar putea reduce cu aproximativ 40% numărul cazurilor care necesită internarea în spital a precizat luni seară Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Oficialul a explicat că prin coplată vor fi penalizate unele activităţi medicale care sunt solicitate fără justificare şi a menţionat că aproximativ 40% din totalul spitalizărilor ar putea fi tratate prin internări de o zi sau în ambulatoriu de specialitate.

În concluzie, aşa s-ar reduce considerabil numărul cazurilor care necesită internare continuă, a declarat Pană pentru TVR News.

Adrian Pană a mai explicat că suma plătită de pacienţi la externare se achită o singură dată pentru fiecare episod de spitalizare, nu pentru fiecare zi, iar banii obţinuţi din coplată rămân la dispoziţia spitalelor, nu vor fi folosiţi în altă parte în sistem.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai declarat că, indiferent de cât de complexă este spitalizarea şi indiferent de rangul spitalului, taxa va fi aceeaşi pentru toţi.

Pană a mai precizat că în toate sistemele publice de sănătate există anumite taxe, pentru că sistemul public nu poate face echitabil asigurării unui pachet de sănătate decent pacienţilor.

După ce a fost discutat recent cu delegaţia FMI, sistemul coplăţii va fi implementat de la 1 martie, pacientul urmând să achite o sumă modică la externarea din spital.