Coordonator al campaniei lui Alexei Navalni arestat în Rusia

Un coordonator al campaniei prezidenţiale a politicianului din opoziţia rusă Alexei Navalni, din oraşul siberian Barnaul, a fost arestat.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Preşedinta filialei din Barnaul a Partidului Progresului, Olga Fotieva, a scris miercuri, pe Facebook, că Artiom Kosareţki a fost acuzat de nerespectarea ordinelor poliţiei şi ar putea fi amendat sau închis pentru câteva zile.

Fotieva a postat pe Internet un document al poliţiei care detaliază acuzaţia. Documentul susţine că, în timpul unei adunări publice aprobate de autorităţile oraşului Barnaul în 27 iulie, Kosareţki a refuzat să accepte un avertisment scris din partea unui ofiţer de poliţie pentru “prevenirea extremismului”.

Zeci de persoane implicate în campania prezidenţială a lui Navalni au fost arestate sau interogate în Moscova şi în alte oraşe, în ultimele câteva săptămâni.

Navalni desfăşoară o campanie pentru alegerile prezidenţiale ruse din martie 2018, în cadrul cărora preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat de mulţi să participe şi să câştige cel de-al patrulea mandat al său.

Autorităţile electorale ruse au declarat că Navalni va fi oprit să candideze la alegeri din cauza unei condamnări legate de infracţiuni financiare, despre care politicianul din opoziţie a precizat că sunt inventate de Kremlin pentru a-l pedepsi pentru activitatea sa din opoziţie şi pentru a-l ţine departe de politica electorală.