Cooperarea în sistemul energetic dintre Moldova şi România, discutată la Chişinău

Pe agenda Grupului de lucru privind cooperarea în sectorul energetic dintre Republica Moldova şi România au fost înţelegerile din luna mai 2015 ale celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică.
Membrii grupului de lucru a celor două state
Membrii grupului de lucru a celor două state (mec.gov.md)

Coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre RM şi România au fost discutate la 26 iulie, la Chişinău, în cadrul reuniunii grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova.

În cadrul discuţiilor s-au abordat subiecte ce ţin de coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre cele două ţări, respectiv prelungirea gazoductului Iaşi - Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chişinău, iar în România până la Oneşti. Pe partea de energie electrică s-au discutat acţiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi a menţionat că reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei constituie un pas important în realizarea unuia dintre obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic naţional, prin intermediul României, la sistemul comunitar.

Sorana Baciu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri al României, prezentă la eveniment a punctat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acţiuni bine determinate, cu termeni concreţi şi persoane responsabile de realizarea acestora.

Totodată, directorii întreprinderilor Moldelectrica şi Transelectrica, Ghenadie Dimov si Toni Teau, au semnat Acordul de colaborare în domeniul energiei electrice între două întreprinderi. Acesta presupune lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistenţă tehnică prin punerea la dispoziţie de experţi şi specialişti de înaltă calificare etc.

La începutul lunii iulie, specialista în politici energetice Otilia Nuţu a avertizat într-un articol pentru Contributors, indiferent cine ar fi la guvernare, pro- sau anti-europeni, Rusia are o pârghie foarte puternică de a influenţa deciziile politice în Moldova: cu 65% din PIB-ul Moldovei bani de încasat, ar putea executa în orice moment o parte a datoriei, preluând controlul asupra oricăror active. Ca urmare, găsirea unor alternative pe energie e cel mai important lucru pe care l-ar putea face România pentru Moldova”.