Controlul stresului – o protecţie împotriva cancerului

Cancerul – constituie un indicator al existenţei unor afecţiuni serioase în sistemele organismului uman. Responsabile pentru dezvoltarea cancerului nu sunt doar condiţiile nefavorabile ale mediului înconjurător, ci şi însuşi omul. Stresul reprezintă una din cauzele majore ale apariţiei cancerului.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că stresul cronic cauzează numeroase deficienţe organismului nostru. Starea de stres slăbeşte funcţiile de protecţie ale imunităţii şi provoacă dezvoltarea multor boli. Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Stanford au descoperit în premieră, că o anxietate excesivă contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne la animalele de laborator, relatează plos ONE.

Potrivit colaboratorilor Universităţii, o emoţie negativă puternică, dar de scurtă durată, ne poate mobiliza puterile şi spori reacţia de protecţie, însă o stare constantă de stres distruge capacitatea organismului de a rezista bolilor. Oamenii pot simţi anxietate în legătură cu o ameninţare reală, însă pot manifesta stări de nelinişte şi în lipsa unui motiv concret. În ambele cazuri, un stres prelungit nu poate produce rezultate pozitive.

În cadrul studiului, savanţii au folosit o radiaţie ultravioletă intensă pentru a crea condiţii favorabile dezvoltării cancerului de piele şi au făcut uz de factori ce provoacă stări de agitaţie la animale. Cancerul de piele nu a fost ales în mod aleator, deoarece această formă de afecţiune reacţionează bine la propria imunitate a organismului. În unele cazuri, celulele canceroase au fost complet distruse de imunitatea puternică a animalelor.

Câteva luni mai târziu, când animalele de laborator au manifestat simptome de boală, s-a constatat că cele mai grave forme de cancer s-au dezvoltat la acele animale care au experimentat stări pronunţate de stres. Organismele animalelor agitate au avut o acţiune mai redusă a limfocitelor T, responsabile de controlul reacţiei imune. În cazul lor au fost depistate, de asemenea, niveluri augmentate de corticosteroizi (hormonii stresului). Stresul creează un cerc vicios, care accentuează impactul factorilor negativi.

Rezultatele testelor nu sunt surprinzătoare, deoarece organismul nostru reprezintă un sistem integru, în care corpul şi spiritul sunt interconectate. Cheia controlului stresului rezidă în atitudinea faţă de viaţă. Goana după bunurile materiale ne face să uităm de lucrurile cu adevărat importante şi frumoase.

Dacă sunteţi nevoiţi să faceţi faţă frecvent unor stări de anxietate, încercaţi să practicaţi meditaţie, qigong sau activităţi fizice regulate. De asemenea, se recomandă o prezenţă cât mai mare în mijlocul naturii. În acelaşi sens, un efect benefic poate avea ascultarea muzicii preferate sau o baie cu uleiuri eterice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură