Controlul Social al Chinei ajunge şi în Australia

Cameră de supraveghere video
Cameră de supraveghere video (Getty Images)

Australia pregăteşte debutul versiunii sale la sistemul hi-tech folosit de regimul comunist chinez pentru a monitoriza şi controla cetăţenii. Lansarea sistemului, în oraşul nordic Darwin, va include programe pentru monitorizarea activităţii cetăţenilor prin intermediul telefoanelor celulare.

Noul sistem are la bază programele de monitorizare folosite în Shenzhen, China, unde Partidul Comunist Chinez îşi testează aşa numitul Sistem de Credite Sociale. Oficiali ai Consiliului de conducere al oraşului Darwin au călătorit în Shenzhen, potrivit NT News, pentru “a avea şansa de a observa exact cum funcţionează tehnologia lor Smart”.

În Darwin, autorităţile au construit deja “stâlpi, echipaţi cu portavoci, camere de filmat şi Wi-Fi”, potrivit NT News, pentru a monitoriza oamenii, mişcările lor prin oraş, website-urile pe care le vizitează şi ce aplicaţii folosesc. Monitorizarea va fi efectuată în principal de către inteligenţa artificială şi autorităţile vor fi alertate în funcţie de anumiţi factori.

La fel precum în China, sistemul de supraveghere este descris ca fiind un program “smart city” şi, în timp ce oficialii australieni susţin că operaţiunile sunt benigne, ei au anunţat că sistemul va monitoriza activitatea de pe telefoanele celulare şi prevede existenţa unor “garduri virtuale” care vor declanşa alarme în cazul în care oamenii sar peste ele.

“Vom primi un semnal de alarmă care va spune, ‘Există o persoană în această zonă în jurul căreia aţi ridicat un gard virtual’. ... Boom, o alertă este trimisă către o anume autoritate, fie că ne este trimisă nouă sau poliţiei, şi vă spune ‘Uitaţi-vă la camera 5’”, a declarat Josh Sattler, manager general pentru servicii de inovare şi dezvoltare în cadrul Consiliului oraşului Darwin, potrivit NT News.

Natura “gardurilor virtuale” şi ce tip de activitate va declanşa o alarmă încă nu au fost clarificate.

Sistemul este promovat ca fiind în mare parte benign. Sattler a afirmat că sistemul vă spune guvernului “unde folosesc oamenii Wi-Fi, pentru ce folosesc Wi-Fi, la ce anume se uită pe YouTube, etc. Toate aceste informaţii le putem împărtăşi cu companiile. ... Putem permite companiilor să ştie astfel de lucruri, ‘Uite, 80% dintre oameni de fapt folosesc Instagram în această zonă a oraşului, în acest interval orar’”.

Sistemul de credite sociale al regimului chinez este capabil să monitorizeze fiecare cetăţean, să urmărească fiecare element al vieţii sale – inclusiv prietenii, achiziţiile online, comportamentul zilnic şi alte informaţii – şi să atribuie fiecărei persoane un aşa zis “scor social” care determină nivelul lor de libertate în societate.

Acest sistem este o componentă esenţială a programelor folosite de Partidul Comunist Chinez pentru a monitoriza şi persecuta dizidenţi, susţinători ai democraţiei, credincioşi religioşi şi persoane care se opun orânduirii comuniste.

Avocatul chinez pentru drepturile omului Teng Biao, academician la Universitatea din New York, a descris Sistemul de Credite Sociale ca fiind o nouă formă de tiranie ce urmăreşte să reactiveze priza totalitară a Partidului Comunist Chinez asupra întregii societăţi.

“În trecut, a existat totalitarismul nazist şi sistemul totalitar al lui Mao Zedong, dar un sistem totalitar bazat pe Internet şi tehnologia contemporană nu a mai existat înainte”, a precizat Tang într-un interviu recent acordat publicaţiei The Epoch Times.

“Partidul Comunist Chinez face acum primul pas în direcţia construirii unui astfel de sistem totalitar hi-tech, folosind credite sociale şi monitorizând şi înregistrând fiecare aspect al vieţii zilnice a cetăţenilor – un lucru foarte înfricoşător”.

Regimul nu este interesat să îşi păstreze tehnologia doar pentru sine. De fapt, regimul exportă sistemul şi “modelul chinez” de guvernare totalitară, sub forma unui serviciu al programului “O Centură, Un Drum”. Atunci când Partidul Comunist Chinez îşi construieşte infrastructura în străinătate, programele de supraveghere şi control social fac parte din pachet.

În Darwin, au existat demersuri pentru aderarea la programul regimului chinez. Oficiali locali au încheiat un “acord de prietenie” cu districtul Yuexiu, din Guangzhou, China, în 2018. Potrivit lui John Garrick, un conferenţiar de top la Universitatea Charles Darwin, acordul respectiv a fost descris de mass media chineză ca făcând parte din “Iniţiativa Centura şi Drumul a preşedintelui [chinez] Xi Jinping”.

Acest acord a fost încheiat după un acord precedent între Darwin şi Partidul Comunist Chinez prin care oraşul a închiriat portul Darwin, pentru 99 de ani, unei companii chineze şi regimului chinez. Patronul companiei chineze, Ye Cheng, a declarat la rândul său că închirierea face parte din programul O Centură, Un Drum.

Respectivele acorduri ar trebui să ridice semne de întrebare şi pentru forţele Marinei SUA staţionate în Darwin dacă Partidul Comunist Chinez este capabil să monitorizeze datele colectate de pe telefoane mobile cu ajutorul sistemelor sale amplasate în zonă. Pe baza unui acord încheiat în 2011 între SUA şi Australia, soldaţii americani vor rămâne acolo până în anul 2040.

Astfel, decizia Australiei de a începe implementarea programelor chineze pentru control social totalitar reprezintă o evoluţie majoră în demersul Chinei de a-şi extinde modelul său de control.

Partidul Comunist Chineze consideră Australia ca un poligon de testare pentru programele pe care doreşte să le răspândească în Occident. După Australia urmează Canada, apoi SUA şi apoi, dacă nu se schimbă tendinţa, şi alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe