Controlul la DNA. Numărul 2 în Inspecţia Judiciară o acuză pe Kovesi de declaraţii "dăunătoare"

Prin afirmaţiile sale, Kovesi a încercat să inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, ceea ce este departe de adevăr, susţine Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a criticat luni declaraţiile făcute de Laura Codruţa Kovesi pe tema controlului făcut de IJ la DNA. Potrivit lui Stan, afirmaţiile lui Kovesi, care a susţinut că în timpul controlului s-ar fi căutat dosare, sunt periculoase, neproductive şi dăunătoare atât sistemului judiciar cât şi societăţii civile, relatează Agerpres.

"Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar şi a credibilităţii acestuia să susţii în calitate de conducător de unitate de parchet (procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi — n.r.) controlată că a avut senzaţia că s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv şi de asemenea dăunător atât sistemului judiciar, cât şi societăţii civile. (...)

Aceeaşi senzaţie a avut-o doamna procuror-şef şi cu privire la acel bileţel pe care inspectorul judiciar a scris numere de dosare penale, susţinând că în realitate prin acest control s-au făcut şi alte chestiuni exterioare verificărilor. Mă gândesc că prin aceste afirmaţii s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, senzaţie care este departe de adevăr.

Respingem categoric astfel de insinuări. Probabil că aceste demersuri se subsumează intenţiei declarate de la început, şi anume aceea de a crea premisele contestării raportului prin invocarea unor vicii de procedură inexistente", a declarat Gheorghe Stan, care-şi prezintă luni în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit după controlul efectuat la DNA.

Stan a mai opinat că şefa DNA ar trebui să cerceteze înainte de a emite verdicte finale, şi a ţinut să precizeze că, în general, cu ocazia controlului, inspectorii judiciari îşi iau notiţe din dosarele penale pe care le verifică, sub aspectul ritmicităţii efectuării urmăririi penale, din registrele sau din condicile în care sunt înscrise tot numere de dosare.

Reamintim că vineri, Laura Codruţa Kovesi, care şi-a prezentat la CSM punctul de vederea asupra raportului întocmit de Inspecţia Judiciară în urma controlului la DNA, a declarat că a avut senzaţia că inspectorii judiciari au venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate.

"S-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit în presă şi care trebuiau confirmate într-un fel sau altul şi da, s-a venit cu o anumită temă pentru identificarea unor dosare, a unor soluţii sau a anumitor acte din dosare", a susţinut Kovesi.

"Personal, am fost controlată de foarte multe ori. Părerea mea e că s-au căutat dosare, au fost verificate anumite dosare, s-au citit acte de către o parte a inspecţiei judiciare", a completat şefa DNA.

Laura Codruţa Kovesi a mai precizat că a găsit un bileţel al echipei de control de la DNA, pe care erau trecute două numere de la dosare, unul dintre acestea fiind extrem de important.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne