Controalele interne de frontieră vor fi prelungite cu 3 luni în câteva state UE

UE a decis ca Germania şi câteva alte state europene să îşi menţină controalele de frontieră temporare pentru încă trei luni. Controalele au fost repuse în vigoare anul trecut pentru a reduce fluxul de imigranţi neînregistraţi sau ilegali.
Punct de control pe autostrada A8, în apropiere de graniţa austro-germană.
Punct de control pe autostrada A8, în apropiere de graniţa austro-germană. (Captură Foto)

Germania şi alte câteva state europene vor putea să îşi menţină active controalele de frontieră temporare pentru alte 3 luni, a decis vineri Uniunea Europeană.

Împreună cu Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia, care nu este membră a UE, Germania a reintrodus controale de frontieră parţiale în 2015 pentru a reduce fluxul de imigranţi neînregistraţi care călătoresc prin Europa. Toate aceste ţări sunt membre ale spaţiului Schengen dar li s-a permis de către UE să introducă acele controale de-a lungul rutei folosite de imigranţi ca o măsură excepţională.

Cele cinci ţări ar fi trebuit să suspende controalele de frontieră în 15 noiembrie. Totuşi, Consiliul European, alcătuit din lideri ai celor 28 de state membre, a aprobat propunerea prezentată de Comisia Europeană. Conform Consiliului, controalele temporare vor fi prelungite încă trei luni.

După mijlocul lunii februarie, aceste ţări ar trebui să reintroducă libertatea nerestricţionată de deplasare într-un timp cât mai scurt, a declarat ministrul slovac de Interne Robert Kalinak. Slovacia deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European.

Ministrul german al Justiţiei, Thomas de Maiziere, a susţinut prelungirea controalelor de frontieră la graniţa germano-austriacă. În luna octombrie, el a explicat că aceste controale ar putea fi doar minimizate când graniţa externă a UE va fi securizată complet sau când statele membre vor avea suficiente resurse pentru a găzdui toţi refugiaţii în Europa.

Dar nu toate ţările au acceptat propunerea. Ungaria, Slovenia şi Grecia au votat împotriva prelungirii controalelor temporare, în timp ce Bulgaria şi Cipru s-au abţinut.

Guvernul elen a susţinut că propria sa frontieră este suficient de controlată, reducând semnificativ şansele ca un număr suplimentar de imigranţi să traverseze Grecia pentru a ajunge în alte state UE.

Ungaria a avertizat că prelungirea controalelor interne ar putea duce la o prăbuşire a sistemului Schengen. Oficialii ungari au precizat că UE ar trebui să se concentreze pe graniţa externă a blocului şi nu pe frontierele interne.