Continuă misterioasa dispariţie a albinelor din Statele Unite

Unde s-au dus toate albinele?
Unde s-au dus toate albinele? (Photos.com)

Brusca dispariţie a albinelor domestice, observată prima dată în Statele Unite la sfârşitul anului 2006, continuă, în timp ce apicultori şi cercetători se străduiesc să dezlege acest mister şi să protejeze recoltele care depind de aceste insecte pentru polenizare.

Fructele şi unele legume, a căror valoare de vânzare totalizează 15 miliarde de dolari pe an, reprezintă o treime din alimentaţia omului. Fenomenul, numit 'colony collapse disorder' (CCD), constă în dispariţia stupilor a milioane de albine adulte şi sa produs şi în alte părţi ale lumii, printre care Europa.

Oamenii de ştiinţă au lansat diferite ipoteze - viruşi, paraziţi, insecticide, malnutriţie şi alţi factori de mediu -, fără a putea totuşi să determine o cauză anume.

Populaţiile de albine domestice sunt în scădere de câteva decenii din diferite motive, iar efectele acestui nou sindrom sunt devastatoare. Circa 32% din cele 2,4 milioane de stupi aparţinând unui număr de 1.500 de apicultori americani s-au pierdut în 2007, 36%, în 2008 şi 29%, în 2009, potrivit estimărilor Ministerului american al Agriculturii.

În acest an, situaţia va fi probabil şi mai gravă, după o iarnă deosebit de grea. Cifrele pentru 2010 vor fi publicate în aprilie, însă estimările preliminare anunţă pierderi de la 30% la 50%, arată David Mendes, preşedintele Federaţiei Americane a Apicultorilor.

Fenomenul global de scădere a populaţiilor de albine domestice şi sălbatice, observat în toată lumea, se datorează probabil distrugerii habitatului natural şi expansiunii zonelor agricole.