Continentul african se remarcă prin conceptul de familie

Cuplu din Africa
Cuplu din Africa (facebook.com)

Africa este un continent foarte mare ca suprafaţă. Întâlnim aici o varietate fabuloasă a tradiţiilor, dat fiind faptul că pe acest continent locuiesc cele mai vechi civilizaţii din lume. Africa reprezintă diversitate şi culoare, iar aceste caracteristici se regăsesc în tradiţiile de nuntă.

Trăsătura esenţială a tradiţiilor de nuntă africane este familia. Pentru africani, nunta reprezintă în primul rând, unirea a doua persoane şi în acelaşi timp a doua familii sau chiar a doua triburi. Nunta la africani are semnificaţii mai profunde decât la oricine, din oricare parte a lumii.

Există peste 1000 de nuclee culturale în Africa, dar fiecare în parte, fiecare trib, are propriile tradiţii de nuntă. conceptul de tranziţie de la stadiul de copilărie la cel de adult este comun pentru toate nunţile de pe ,,continentul negru”. În multe zone ale Africii, tinerii sunt încurajaţi să-şi întemeieze un cămin încă de la vârsta de 13-15 ani, când pot fi consideraţi adulţi din punct de vedere fizic. Importanţa vieţii de familie este subliniată şi de faptul că unele fetiţe sunt logodite înainte ca ele să vină pe lume.

În multe părţi ale Africii, încă de la vârste fragede, fetele sunt iniţiate în tainele căsniciei, sunt învăţate în legătură cu atribuţiile ce le revin şi învaţă coduri de comunicare secrete, ştiute numai de ele, fapt ce le permite să comunice cu femei căsătorite fără ca soţii lor să înţeleagă.

Ceremoniile de nuntă durează câteva zile în care dansul, culorile vii, muzica şi ritmul creează o paletă fascinantă de trăiri, fascinaţie şi voie bună. De multe ori se întâmplă ca mai multe cupluri să oficializeze căsătoria în acelaşi timp şi în acelaşi loc.

Vestimentaţia mirilor în cadrul unei nunţi africane este fabuloasă, culorile vibrează şi inspiră fericire. Ţinuta de nuntă în Africa pentru mireasă este total diferită de rochia tipică de mireasă, de culoare albă care se regăseşte în majoritatea nunţilor europene sau americane. Mireasa tradiţională africană poartă o pânză ţesută care reprezintă rădăcinile ei şi istoria ţării sale natale. Uneori pe ţesătură se poate vedea reprezentat un pătrat sau un model în zig-zag care simbolizează depăşirea obstacolelor în viaţă. Din această ţesătură vibrantă mireasa africană îşi face o fustă în care se înfăşoară, o bluză şi un şal. În loc de o coafură elegantă, această poartă un turban realizat special pentru ziua nunţii. Mirele poartă o cămaşă şi pantaloni, un sacou lung şi o pălărie numită “fila”, care este rotundă.

În Sudan şi în alte zone, de-alungul Nilului, bărbatul trebuie să-şi cumpere soţia plătind părinţilor acesteia un număr de capete de vaci sau cămile. Gestul explică faptul că prin aceasta se compensează mâna de lucru lipsă în casa părinţilor, odată cu plecarea femeii. Uneori o mireasă poate ajunge la 30-40 capete de vite şi adesori din cauza situaţiei materiale mai slabe, neputând plăti preţul cerut de părinţi, mirele este nevoit să renunţe la mireasă.

În Africa de Sud, cele 12 simboluri ale vieţii au fost înglobate şi în ceremonialul de nuntă. Acestea sunt: vinul, făina, piperul, sarea, ierburile aromate, oala, lingura, mătura, mierea, lancea, scutul şi o copie a bibliei sau a coranului. Fiecare dintre ele reprezintă un aspect diferit al dragostei şi al puterii care uneşte cele două familii. Pentru a marca începutul unei noi vieţi împreună, familiile celor doi proaspăt căsătoriţi aduc din căminele lor foc, pe care îl aprind în noua casă.

Divorţul este o raritate în Africa, iar dacă o familie are probleme, acestea sunt rezolvate cu ajutorul părinţiilor. De multe ori satul sau tribul din care fac parte se implică în soluţionarea problemelor.

În Africa oamenii sunt fericiţi doar prin faptul că au o familie numeroasă. Africanii îşi petrec întreaga viaţă alături de familie, unde cresc, se maturizează şi îşi formează la rândul lor o familie. Africa impresionează prin cultura sa, prin culorile vii, prin ritmul unic al muzicii africane, prin zâmbetul de pe feţele africanilor care sunt oameni simpli, curajoşi, cu un suflet extraordinar. Acest continent este colţul de lume unde fericirea se regăseşte în lucruri minore, care nu au valoare financiară, dar au o mare valoare emoţională.

Articol scris pentru Epoch Times România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură