Consulatul rus din San Francisco scoate fum, stârnind comentarii pe internet

Nori de fum negru au ieşit vineri pe hornul consulatului rus din San Francisco, alimentând zvonuri că diplomaţii ruşi au decis să ardă documente după ce au fost forţaţi să părăsească proprietatea.
Fum negru ieşind de pe un horn al clădirii Consulatului rus din San Francisco, 1 septembrie 2017, California, SUA.
Fum negru ieşind de pe un horn al clădirii Consulatului rus din San Francisco, 1 septembrie 2017, California, SUA. (Justin Sullivan/Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a cerut joia trecută Rusiei ca până sâmbătă să elibereze consulatul său din San Francisco şi să reducă activităţile desfăşurate la anexele din Washington DC şi New York.

Ministerul rus de Externe a declarat vineri că serviciile de securitate americane au plănuit să percheziţioneze Consulatul din San Francisco şi locuinţele diplomaţilor ruşi de acolo, susţinând că este vorba de o încălcare a imunităţii diplomatice garantate de Convenţia de la Geneva.

Cu o zi înaintea termenului limită, un fum negru a fost văzut ieşind pe hornul clădirii Consulatului din San Francisco, dând naştere unor teorii că personalul diplomatic arde documente.

Într-un mesaj postat pe Twitter, departamentul de pompieri din San Francisco a declarat că “totul este în regulă”, adăugând că imobilul – la care s-a referit ca fiind o ambasadă - “a avut alertă de incendiu, şi NU UN INCENDIU”.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a criticat rapoartele privind existenţa unui incendiu la ambasadă, adăugând că fac parte dintr-o campanie de informaţii anti-rusă ce depăşeşte “sadismul”.

Fumul a fost rezultatul activităţilor de “conservare a clădirii”, inclusiv “închiderea geamurilor, tragerea draperiilor, închiderea apei, a luminii, a uşilor, aruncarea gunoiului”, printre alte activităţi, a adăugat Zaharova.

Rapoartele privind potenţialul incendiu i-au determinat în scurt timp pe utilizatorii de reţele sociale să distribuie o fotografie oficială a consulului general din San Francisco, Serghei Petrov, stând lângă un şemineu în care mocnea focul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe