Constantin Tănase: Republica Moldova şi România nu sunt pregătite acum pentru Unire

Jurnalistul de la Chişinău, Constantin Tănase, cunoscut pentru poziţia sa pro-unionistă, scrie miercuri în 'Timpul' că este categoric împotriva Unirii Republicii Moldova cu România după formula 'aici şi acum'. Deşi şi-ar dori acest fapt, cunoscutul ziarist consideră că nici Republica Moldova şi nici România nu sunt pregătite pentru unire.

Astăzi, chestiunea unirii cu România este o problemă cu mult mai complicată decât a fost acum 20 de ani, scrie Constantin Tănase. Potrivit acestuia, nici elitele politice, dar nici poporul nu doresc Unirea. 'Aproape două sute de ani (poporul n.red) a trăit sub ruşi. Când trăieşti prea mult timp în rahat, te obişnuieşti atât de mult cu el, încât acesta nu te mai deranjează, nici nu-l observi, ci dimpotrivă, când rahatul dispare, îi duci lipsa', adaugă Tănase în articolul său.

Ar fi un pericol o eventuală Unire cu România în condiţiile în care în Republica Moldova există o parte a clasei politice românofobe, mai scrie Constantin Tănase. 'Eu iubesc prea mult România ca să-i doresc un asemenea viitor. Astăzi, România - nici financiar, nici spiritual - nu e pregătită să 'înghită' o jumătate de Moldovă plină ochi cu antiromâni. La asta trebuie să ne gândim. Din acest punct de vedere, eu sunt categoric împotriva unirii Republicii Moldova cu România după formula 'aici şi acum', concluzionează autorul.

Ziarul Adevărul scrie că, în ultimii cinci ani, mai multe hoteluri şi alt patrimoniu sindical au fost vândute fără licitaţii, pentru 120 de milioane de lei (10 milioane de dolari), sumele fiind şi de zece ori mai mici decât valoarea de piaţă a obiectelor. Publicaţia observă că în majoritatea tranzacţiilor figurează aceleaşi firme, cele mai multe fiind conduse de persoane apropiate omului de afaceri Ilan Shor. Ziarul menţionează că liderii sindicali de la Chişinău sunt departe de a fi preocupaţi de protejarea drepturilor angajaţilor, inclusiv a celor patrimoniale.

Tranzacţia de armament din luna septembrie ar putea fi cel mai mare scandal al acestei toamne, scrie Moldavskie Vedomosti. Potrivit ziarului, Ministerul de Externe al Lituaniei a retras licenţa de export firmei de la Riga care a cumpărat armamentul din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe