Consiliul Naţional FAIR-MediaSind cere o salarizare decentă pentru angajaţii din Cultură şi Mass-Media

MediaSind.
MediaSind. (reportervirtual.ro)

Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind, întrunit în data de 1 septembrie 2015 cere Parlamentului şi Guvernului României să acţioneze cu instrumentele legale pe care le au la dispoziţie în vederea asigurării unei salarizări decente pentru angajaţii din Cultură şi Mass-Media, în spiritul respectării Convenţiilor Organizaţiilor Internaţionale a Muncii şi a Directivelor europene în domeniul relaţiilor de muncă.

"Cultura este o garanţie a democraţiei în orice ţară, fapt demonstrat de istoria recentă, iar presa este un pilon de bază al statului de drept." este mesajul pe care-l transmit sindicaliştii Puterii, solicitând decidenţilor politici să urgenteze adoptarea noii Legi a salarizării bugetarilor, care să asigure salariaţilor din cultură şi mass-media venituri decente, corespunzătoare importanţei sociale a muncii lor.

"Din nefericire, toate guvernările au tratat dintr-o perspectivă periferică problemele din acest sector, ignorând toate solicitările legate de salarizare formulate de organizaţia noastră.", mai adaugă sindicaliştii, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

FAIR- MediaSind mai reaminteşte că ultima indexare a salariilor din Cultură a avut loc în anul 2006 iar lipsa oricărei majorări salariale din ultimii ani, face ca o mare parte din salariile din instituţiile de spectacole şi concerte să se situeze în apropierea salariului minim pe economie.

Sindicaliştii mai atrag atenţia că salariile angajaţilor din instituţiile de spectacole şi concerte din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană şi, mai mult, în instituţiile de spectacole şi concerte se lucrează în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, fără nicio plată suplimentară.

"Actualul nivel de salarizare, care abia asigură supravieţuirea salariatului din Cultură, nu poate acoperi costurile de pregătire profesională permanentă, atât de necesară artiştilor.", susţine Fair MediaSind.

Totodată, Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind, cheamă autorităţile statului la masa dialogului, pentru a demara în regim de urgenţă procedura de negociere a Contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector, se mai precizează în comunicatul de presă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne