Consiliul Fiscal: Cea de a treia rectificarea bugetară, dovada unei incapacităţi a Guvernului

Şedinţă săptămânală de guvern la Palatul Victoria
Şedinţă săptămânală de guvern la Palatul Victoria (Epoch Times România)

Decizia Guvernului de a opera cea de-a treia rectificare bugetară, act ce contravine prevederilor legale în vigoare (pe care executivul a avut grijă să le suspende temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, consideră Consiliul Fiscal.

"Consiliul Fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încălcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o ordonanţă de urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielilor de investiţii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitării în avans a drepturilor salariale restante, comparativ cu eşalonarea programată iniţial prin apelul la o multitudine de încălcări ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare", arată Consiliul, citat de Mediafax.

Reamintim că rectificarea, efectuată în mod excepţional de Guvern, prin derogare de la lege, este determinată de rezultatele calculate pentru intervalul 1 ianuarie -31 octombrie 2014, care scot în evidenţă un excedent de 0,29% din PIB faţă de un deficit de 1,18% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent, conform Executivului.

Excedentul bugetar cu care se împăunează cabinetul Ponta nu este însă deloc ceva meritoriu, ci dimpotrivă, căci nu se datorează nicidecum unor venituri care să depăşească substanţial estimările, aşa cum afirmă Guvernul, ci pur si simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii, arată instituţia citată.

Astfel, la finele lunii octombrie, cheltuielile de natura investiţiilor - principalul motor al creşterii economice - erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, aceasta în condiţiile în care programarea bugetară la nivelul întregului an 2014 indică cheltuieli de investiţii mai mari cu circa 5,8 miliarde de lei decât în 2013.

În consecinţă,"situaţia este departe de a reflecta o bună gestiune şi execuţie a bugetului public, fiind dimpotrivă mărturia unei evidente incapacităţi la nivelul administrării portofoliului de proiecte de investiţii publice, de natură să inducă nejustificat un impuls fiscal negativ în economie", opinează Consiliul Fiscal.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Reamintim în context că opoziţia l-a acuzat recent pe premierul Victor Ponta că "se laudă cu un excedent bugetar obţinut prin sacrificarea economiei şi a locurilor de muncă", excedentul bugetar care ar permite plata drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă fiind, în fapt "un fals succes".

"Premierul Ponta a tăiat investiţii de 14 miliarde lei în primele nouă luni din 2014, sacrificând câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul privat. (...) Consecinţele sunt dezastruoase: şantierele unde se demarase în 2010-2011 construcţia de autostrăzi s-au umplut de rugină, constructorii îşi închid firmele, iar muncitorii sunt trimişi acasă ", susţinea fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Mai merită remarcat că, potrivit CF, drepturile de natură salarială şi arieratele pe care vrea să le plătească Guvernul Ponta, invocând un impact favorabil asupra deficitului cash din anul 2015, au fost deja incluse în execuţia pe bază de angajamente (SEC95/SEC2010) încă din anul 2011 - în cazul primei categorii, ori în anul în curs în cazul celei de-a doua categorii, şi este foarte puţin probabil ca această realocare inter-anuală să genereze o diminuare a presiunilor existente la nivelul deficitului Bugetului General Consolidat în anul 2015.