Consiliul Europei a lansat un nou Plan de acţiuni pentru R. Moldova. Maia Sandu şi Marija Pejčinović Buric prezente la eveniment

Este al treilea Plan de acţiuni al CE pentru R. Moldova şi presupune intervenţii în valoare estimativă de 13,7 milioane de euro.
Maia Sandu şi Marija Pejčinović Burić
Maia Sandu şi Marija Pejčinović Burić (presedinte.md)

Preşedintele Maia Sandu a participat, luni, 19 aprilie, alături de Secretarul General al CE, Marija Pejčinović Burić, la lansarea Planului de acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024.

Documentul de program conţine proiecte şi intervenţii în domeniile prioritare pentru Republica Moldova, ca reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, dar şi alte domenii importante, inclusiv: sprijinirea independenţei mass media, eliminarea discriminării, torturii şi relelor tratamente, combaterea violenţei împotriva femeilor şi copiilor, consolidarea autonomiei locale.

Acesta este al treilea Plan de acţiuni al CE pentru R. Moldova şi presupune intervenţii în valoare estimativă de 13,7 milioane de euro. Fondurile provin din contribuţiile statelor membre ale CE, dar şi statelor terţe şi ale unor organizaţii internaţionale, precum şi din bugetul de bază al CE.

Înainte de ceremonia de lansare, Maia Sandu a avut o întrevedere bilaterală cu Marija Pejčinović Burić în cadrul căreia au discutat despre situaţia din Moldova şi paşii următori pentru depăşirea crizei politice după decizia Curţii Constituţionale din 15 aprilie, precum şi despre „eforturile noastre de a combate efectele crizei pandemice din Moldova”.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, Secretarul General Burić a dat asigurări că va sprijini eforturile anticorupţie, subliniind că acest flagel afectează în continuare multe state din lume. Lupta cu acest fenomen fiind esenţială, chiar dacă rezultatele acesteia nu vor fi observate imediat.

Preşedintele Maia Sandu a discutat în cadrul întrevederii şi despre situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană şi „cum am putea conlucra pentru a ajuta oamenii, drepturile cărora nu sunt respectate”.

Totodată, şefa statului i-a mulţumit doamnei Burić pentru sprijinul susţinut, timp de 26 de ani, al Consiliului Europei şi al instituţiilor Consiliului pentru transformările democratice din R. Moldova şi promovarea în ţară a unei democraţii tinere şi a culturii de respect pentru drepturile omului.

La începutul lunii aprilie, spicherul Parlamentului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, i-a scris lui Burić că Maia Sandu ar încălca legea, încercând să dizolve legislativul fără motiv. Oficiala europeană însă nu a dat curs solicitării lui Greceanîi de a „interveni” ca mediatoare în conflictul dintre şefa statului şi parlamentul moldovean.