Consilier pentru securitate al lui Trump: înlăturarea lui Assad şi înfrângerea ISIS sunt obiective ale SUA

După atacul chimic desfăşurat de guvernul Assad în Siria, poziţia SUA privind viitorul preşedintelui sirian s-a schimbat dramatic.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a declarat că SUA doreşte să înfrângă grupul extremist Statul Islamic şi, în acelaşi timp, să îl vadă pe preşedintele sirian Bashar al-Assad înlăturat de la putere.

Dar McMaster a declarat duminică, într-un interviu acordat Fox News Sunday, că SUA nu urmăreşte să acţioneze pe cont propriu pentru a-l alunga de la putere pe Assad.

“Este foarte dificil să înţelegem cum ar putea rezulta o soluţie politică din menţinerea la putere a regimului Assad”, a declarat McMaster în primul său interviu televizat.

“Nu spunem că noi suntem cei care vor face această schimbare”, a adăugat el. “Ceea ce spunem este faptul că alte ţări trebuie să îşi pună unele întrebări dificile. Rusia ar trebui să se întrebe... De ce susţinem acest regim criminal care comite crime în masă împotriva propriei populaţii?”, a precizat el.

Liderii americani au trimis mesaje mixte în privinţa priorităţilor Administraţiei Trump în conflictul sirian.

Anterior, ei au declarat că înlăturarea lui Assad din funcţie nu este principalul obiectiv urmărit de SUA.

Dar după atacul chimic din 4 aprilie, suspectat că ar fi fost desfăşurat de guvernul sirian, Trump a afirmat că atitudinea sa faţă de Assad s-a schimbat foarte mult. În acelaşi timp, secretarul de stat Rex Tillerson a declarat că se iau măsuri pentru organizarea unei coaliţii de înlăturare a lui Assad de la putere.

La insistenţele de a clarifica ideea, McMaster a declarat că obiectivele eliminării Statului Islamic şi înlăturării de la putere a lui Assad sunt oarecum “simultane”.

Referitor la sprijinul Rusiei pentru Assad, McMaster a răspuns: “Cum ar puta fi în interesul cuiva continuarea conflicului din Siria şi această catastrofă din Orientul Mijlociu?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe