Considerată o minune în 1910, această maşină uimeşte chiar şi astăzi (video)


Hupfeld Phonoliszt Violina
Hupfeld Phonoliszt Violina

Precursorul său a fost autopianul, numit şi pian mecanic, un dispozitiv muzical care, datorită unor mecanisme pneumatice sau electromecanice cântă în mod automat.

Prin Hupfeld Phonoliszt Violina s-a făcut un mare pas înainte, astfel încât a ajuns să fie prezentată la World’s Exhibition din 1910, la Bruxelles, ca fiind a "8-a minune a lumii". Hupfeld Phonoliszt Violina a fost creată în Germania de către Ludwig Hupfeld, cel mai important producător la nivel mondial de piane automate şi orchestrale între 1892 şi 1930.

Acest dispozitiv, inventat în 1907, implică nu numai pianul, ci şi vioara. În Hupfeld Phonoliszt Violina există trei viori (fiecare cu o singură coardă activă), montate vertical - în conformitate cu programul prezent pe rola de hârtie perforată - de un arc rotund care se roteşte, realizat din 1.300 fire de păr de cal.

Burdufuri mici înlocuiesc degetele violonistului, apăsând pe corzi şi obţinând notele necesare. Pianul poate, de asemenea, să cânte şi fără să fie însoţit de viori. Sistemele pneumatice sunt toate controlate de un motor electric. Compania a vândut acest tip de instrument timp de 20 ani, fără să aibă concurenţi.

Acest Hupfeld Phonoliszt Violina prezentat în videoclip cântă "Lotosblumen Walzer" de E. Ohlsen şi a fost restaurat în Olanda de către Frank Bernouw.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Life & Style