Congresul pregăteşte o lege care cere companiilor chineze să respecte regulile de audit pe care le au şi firmele americane

(NICOLAS ASFOURI / AFP / GettyImages)

Parlamentarii americani par hotărâţi să nu mai ofere companiilor chineze libertatea de fraudare pe care au avut-o până acum: vor cere companiilor din China să respecte regulile de audit pe care trebuie să le respecte companiile americane.

Acest lucru va îndrepta o problemă care trenează de câţiva ani şi pe care, literalmente, toată lumea de pe Wall Street o ştia şi o ignora deşi generase numeroase fraude de sute de miliarde USD în cazul unor companii din China, listate în SUA: companiile chineze, care, dacă ajungeau să fie listate pe bursele din SUA erau oricum controlate de Partidul comunist, au o situaţie contabilă extrem de opacă şi pot fi adevărate bombe cu ceas pentru investitorii americani - un exemplu recent fiind frauda comisă de Luckin Cofee.

Miercuri, liderii Camerei Reprezentanţilor vor adopta o altă măsură care va cere blocarea tranzacţionării acţiunilor companiilor chineze în SUA dacă acestea nu efectuează tranziţia către un audit anual. Legea ar oferi companiilor chineze o perioadă de timp generoasă - de trei ani - pentru a respecta noile reguli, notează Wall Street Journal.

Beijingul a criticat proiectul de lege, deoarece va restrânge în mod evident comiterea de fraude pe pieţele americane de capital. Dar legislaţia are sprijin bipartizan în SUA şi ar putea fi semnată de Trump - despre care se zvoneşte că încearcă să găsească noi metode de pedepsire a Chinei.

Proiectul de lege al Senatului a fost iniţiat de John Kennedy şi Chris Van Hollen. Kennedy a afirmat: „Politica actuală, care permite firmelor chineze să încalce regulile pe care le respectă companiile americane este toxică. Sper că alături de Senat va adopta unanim şi Camera săptămâna aceasta proiectul de lege, astfel încât să poată începe să ajute americanii muncitori.”

Propunerea va fi supusă comentării publice în decembrie şi va aborda o problemă care a afectat companiile chineze pe pieţele de capital americane de mai bine de un deceniu: China nu a permis inspectarea activităţii auditorilor chinezi.

Acesta a fost factorul cheie care a determinat ca o serie de companii chineze să fie blocate şi radiate de la bursele din SUA în ultimul deceniu, întrucât cei care tranzacţionau din scurt, precum Citron Research şi Muddy Waters Research, au lucrat colectiv, printre altele, pentru a ajuta la expunerea a nenumărate fraude şi denaturări din partea companiilor cu sediul în China.

A existat chiar şi un film, „The China Hustle”, realizat despre frauda chineză pe scară largă.

Autorităţile americane în domeniu nu au reuşit să obţină cooperare din partea regimului comunist la o scară suficient de largă, astfel încât a trebuit deseori să dea în judecată firmele de audit chineze şi să negocieze cu autorităţile de reglementare chineze pentru mai multe informaţii.

Acum, noile reglementări ar putea plasa responsabilitatea pe umerii burselor de listare, cum ar fi NASDAQ şi NYSE, care aleg să acorde credibilitate entităţilor din China acceptând taxele de listare şi plasându-le pe bursele lor.

Cu alte cuvinte, ni se pare că bursele americane par să nu aibă nicio problemă când transformă oameni asemenea lui Jack Ma în miliardari, cu ajutorul capitalului american, fără să înţeleagă măcar complexitatea afacerilor opace pe care aleg să le propună.

Autoritatea de reglementare a activităţii bursiere, SEC, încearcă să pună la punct planul înainte ca preşedintele Jay Clayton să plece la sfârşitul anului, aşa cum am menţionat la începutul lunii. Regulamentul ar putea fi apoi „modificat” de către o nouă administraţie Biden.

Răspunzând la scandalul generat de comportamentul său opac, regimul comunist a oferit scuza ridicolă că „este îngrijorat ca auditorii să nu dezvăluie secretele strategice deţinute de firmele chineze, dintre care unele sunt deţinute în majoritate de guvernul chinez”.

Partidul Comunist Chinez a introdus anul acesta o lege care prevede că cetăţenii săi nu pot respecta agenţiile de reglementare din exterior fără permisiunea expresă a guvernului.