Congresmenii SUA şi ONG-urile condamnă recoltarea de organe din China

Un spital condus de armata chineză este situat în apropierea unui lagăr de reeducare. Spitalul este în posesia dosarelor medicale detaliate ale deţinuţilor, mulţi dintre ei fiind prizonieri de conştiinţă. Atunci când este primită o comandă pentru un transplant de organe, un medic alege un deţinut sănătos din mai multe profile. La faţa locului sunt chemaţi chirurgi, organele prizonierului de conştiinţă fiind eliminate, în timp ce el încă trăieşte.

Acest scenariu se desfăşoară în mai multe locaţii din întreaga China, potrivit anchetatorilor. Descrisă ca "un rău fără precedent pe această planetă", de avocatul canadian pentru drepturile omului David Matas, recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă a fost adusă în atenţia publicului de politicieni şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care au vorbit la un miting pe gazon-ul vestic al Capitoliului SUA, la 12 iulie.

Gregory Treat, un reprezentant de la Jubilee Campaign USA, o organizaţie non-profit care promovează drepturile omului şi libertatea religioasă a minorităţilor etnice şi religioase, a condamnat regimul comunist chinez pentru acţiunile sale rele şi a îndemnat poporul chinez să ajute victimele.

"Declaraţiile politice sunt lipsite de sens în timp ce practicanţii sunt supuşi recoltării de organe pe scară largă, care este un eufemism pentru încălcarea drepturilor lor şi furtul organelor lor, de care autorităţile au nevoie. Dacă a existat o schimbare reală, trebuie să recunoaştem că acest lucru se datorează în principal unui public chinez ce recunoaşte falimentul moral al Partidului Comunist Chinez şi nu este dispus să coopereze cu Partidul Comunist Chinez", a spus Treat. "Toţi oamenii din China au început să pună la îndoială un guvern care pretinde dreptul de a controla fiecare domeniu al vieţii umane."

"Practicanţii" despre care a vorbit Treat sunt practicanţii Falun Gong, cel mai mare grup de victime ale recoltării de organe din China, potrivit unui studiu publicat de David Kilgour şi David Matas, în cartea lor Recoltarea sângeroasă şi de Ethan Gutmann, în mai multe articole pe acest subiect.

Falun Gong, o practică spirituală care implică efectuarea unor exerciţii de meditaţie şi de viaţă în conformitate cu principiile Adevăr, Compasiune şi Toleranţă, era practicată de circa 70-100 de milioane de chinezi, la sfârşitul anilor 1990, în conformitate cu estimările oficiale de atunci. Aceasta a fost persecutată de regimul comunist chinez pentru mai mult de 13 ani. Practicanţii Falun Gong sunt cel mai mare grup de prizonieri de conştiinţă din lume.

Sprijinul Congresului

Reprezentantul Ted Poe (R-TX) a explicat cum a putut PCC să lanseze o persecuţie religioasă de o asemenea amploare împotriva Falun Gong.

"Guvernul este conceput pentru a servi oamenii, pentru a organiza o societate astfel încât oamenii să poată trăi liber. El instituie statul de drept şi stabileşte o ordine ce protejează nevinovaţii şi dreptul de a crede în ceea ce vrei. Asta nu e ceea ce face guvernul comunist. El are un scop diferit, păstrarea puterii de a controla oamenii, viaţa şi mintea lor", a declarat reprezentantul Poe (R-TX) la mitingul de pe 12 iulie.

Mai mulţi congresmeni americani şi-au exprimat intenţia de a ajuta la oprirea recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong, de către regimul comunist chinez.

"Cu toate acestea, când celebrăm peste 60 de ani de la adoptarea Declaraţiei Drepturilor Omului, aceasta îşi pierde valoarea din moment ce practicanţii au fost persecutaţi şi torturaţi, fiind supuşi la acte oribile ce depăşesc orice înţelegere. Potrivit celui mai recent raport al Departamentului de Stat privind drepturile omului, "mass-media internă şi din străinătate şi grupurile de sprijin au continuat să raporteze cazuri de recoltarea de organe, în special de la practicanţii Falun Gong şi de la uiguri", a declarat reprezentantul Sam Farr (D-CA).

"Voi continua să solicit în cadrul Congresului promovarea păcii în comunităţile persecutate şi să lucrez pentru o lume mai dreaptă. În lupta pentru drepturile omului şi o schimbare pozitivă, voi sprijini Falun Gong şi voi îndemna colegii mei să îi susţină, şi voi face acest lucru şi la Casa Albă şi la preşedinte, îndemnându-i şi pe ei să îi sprijine."

Reprezentantul Chris Smith (R-NJ) a menţionat că în curând va avea loc o audiere în Congres privind persecuţia.

"Avem foarte mult respect, mai ales pentru cei care au suferit atât de mult în China, care au fost torturaţi şi maltrataţi cu impunitate de dictatura care domneşte acum la Beijing, datorită muncii depuse în expunerea recoltării de organe - o formă de tortură - care este practicată cu consecinţe oribile; practicanţi, guvernul SUA şi Congresul, precum şi toate celelalte aspectele ale societăţii noastre sunt solidari cu aceste victime şi cu cei care doresc să elibereze practicanţii Falun Gong din China", a declarat congresmanul Smith.

"Prezidez Comisia Congresională-executivă cu privire la China, care este însărcinată cu monitorizarea şi expunerea abuzurilor la adresa drepturilor omului din China. Vom organiza, foarte curând, o audiere concentrată exclusiv asupra Falun Gong şi maltratării teribile în curs de desfăşurare pe care o trăiesc practicanţii Falun Gong."

Primul raport

The Epoch Times a relatat despre atrocitatea recoltării forţate de organe în aprilie 2006, prin rapoarte despre un spital din Sujiatun, o suburbie din Shenyang, capitala provinciei Liaoning, unde intransigentul Bo Xilai a fost guvernator, din 2000 până în 2004.

Rapoartele s-au bazat iniţial pe declaraţiile a doua persoane din Sujiatun, care au folosit drept alias numele de Annie şi Peter.

Annie este fosta soţie a unui neurochirurg din Sujiatun, ce era responsabil de recoltarea corneei de la practicanţii Falun Gong. Peter a fost un reporter ce a efectuat o cercetare în Sujiatun, înainte de a fugi în Statele Unite ale Americii.

Peter şi Annie şi-au făcut prima apariţie publică la un miting din faţa Capitoliului SUA, în iulie 2006.

"Am folosit cantităţi mari de muncă, materiale şi resurse financiare, şi am găsit în cele din urmă această facilitate din Sujiatun unde mulţi practicanţi Falun Dafa erau reţinuţi, şi unde corneele, organele interne şi măduva lor osoasă erau recoltate când ei erau încă în viaţă, iar apoi corpurile lor erau incinerate", a declarat Peter la mitingul din 2006. "Chiar şi din părul lor se fac peruci, iar pielea şi grăsimea corpului lor este vândută. Restul corpurilor lor este incinerat ulterior, pentru a distruge toate probele."

În anii de după apariţia lui Annie şi a lui Peter, recoltarea de organe din China încă nu a câştigat atenţia internaţională.

"Atunci când au apărut pentru prima dată rapoartele despre această practică, a fost întreprins puţin. Acum, Departamentul de Stat al SUA a inclus aceste afirmaţii în rapoartele lor privind drepturile omului. Acesta este un alt exemplu de eşec în a acţiona. Suntem vinovaţi că am închis ochii şi am păstrat tăcerea în timp ce Partidul Comunist Chinez a comis încălcări grave ale drepturilor omului", a declarat Suzanne Scholte, preşedinta Defense Forum Foundation, la mitingul de pe 12 iulie.

"Adevărul este că atâta timp cât Partidul Comunist Chinez (PCC) este la putere, poporul chinez va continua să sufere şi va bloca potenţialul Chinei de a părea un lider mondial responsabil", a spus Scholte.

Un timp al schimbării

China se confrunta cu un timp al schimbării.

În luna februarie, fuga şefului poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, la Consulatul SUA din oraşul Chengdu, a declanşat o criză în cadrul PCC, criză ce încă este în desfăşurare. Între timp, societatea chineză devine din ce în ce mai neliniştită, având loc sute de "incidente" în masă - proteste sau revolte ce implică un număr mare de oameni - în fiecare zi.

Mişcarea numită Tuidang, care a inspirat mai mult de 100 de milioane de chinezi să demisioneze din PCC şi instituţiile afiliate, creşte presiunea asupra PCC.

Annette Lantos, soţia congressman-ului decedat, Tom Lantos, a citit la miting o scrisoare a fiicei ei, Dr. Katrina Lantos Swett, care conduce Fundaţia Lantos pentru Drepturile Omului şi Justiţie.

"Acum, când China se confrunta cu o perioadă de tranziţie politică, există dovezi că cei care au fost implicaţi în abuzuri masive ale drepturilor omului împotriva Falun Gong sunt hotărâţi să fie urmaţi de politicienii care sunt şi ei implicaţi în aceste crime.

"De ce? Pentru că vor să se asigure că vor avea impunitate pentru greşelile făcute. Aceste persoane ar face bine să îşi amintească de cuvintele lui Martin Luther King Jr.:"arcul istoriei este lung, dar se înclină în faţa justiţiei"," a scris Dr. Swett. Ea a descris practica Partidului Comunist de a recolta organe drept ceva "extrem de îngrozitor".

Daniel G. Fefferman, un membru proeminent al Bisericii Unificării din Statele Unite şi un activist pentru libertatea religioasă, a explicat de ce crime, cum ar fi recoltare de organe, pot avea loc în China de astăzi.

"Pentru că ideologia comunistă chineză susţine că fiinţele umane sunt animale, ei cred că este bine să ia părţi ale corpului uman şi să le utilizeze pentru cercetare, chiar şi fără permisiunea persoanei în cauză", a afirmat Fefferman la mitingul de pe 12 iulie. "Ce crimă oribilă şi dezgustătoare a săvârşit astăzi Partidul Comunist Chinez împotriva Falun Gong!"