Congo: oficiali din domeniul sănătăţii confirmă încă trei cazuri de Ebola. Numărul total se ridică la 17

Numărul cazurilor cunoscute de Ebola în Congo a crescut acum la 17, iar riscul ca virusul să se răspândească mai departe a fost considerat “ridicat”. OMS încă nu a declarat stare de urgenţă internaţională privind sănătatea, sperând că poate aduce situaţia sub control.
Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Getty Images)

Ministerul congolez al Sănătăţii a publicat vineri seară o declaraţie în care a confirmat încă alte trei cazuri ale virusului letal Ebola în oraşul Mbandaka din Republica Democrată Congo. Săptămâna trecută a mai fost confirmat un caz de Ebola în Mbandaka, oraş cu o populaţie de 1,2 milioane.

În prezent sunt confirmate 17 cazuri de Ebola şi există alte 43 de cazuri suspecte în Congo. Cel puţin o persoană a murit din cauza virusului, potrivit Deutsche Welle.

Oficiali din domeniul sănătăţii încearcă să localizeze peste 500 de persoane despre care se crede că au fost în contact cu persoanele suspectate. Însă sarcina este extrem de provocatoare în Mbandaka, un oraş dens populat care se află la o oră de zbor de capitala ţării, Kinshasa.

Începând cu 15 mai, oficialii din sănătate au identificat 527 de contacte între persoanele suspectate de infectare cu Ebola. La începutul acestei săptămâni, peste 4.000 de doze ale unui vaccin experimental împotriva Ebolei au fost transportate în Congo ca parte a eforturilor ONU de a opri răspândirea virusului.

Ebola este o boală fatală ce provoacă o febră hemoragică ce deseori duce la sângerări interne abundente.

Aceasta este cea de-a noua epidemie de Ebola în Congo în ultimele 4 decenii. Cea mai recentă epidemie majoră de Ebola a lovit ţări est-africane precum Guineea, Liberia şi Sierra Leone, ucigând aproximativ 11.000 de persoane.

În pofida răspândirii virusului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis vineri să nu declare situaţie de urgenţă internaţională în ceea ce priveşte sănătatea.

Avem un “motiv serios să credem că situaţia poate fi adusă sub control”, a afirmat dr. Robert Steffen, care a condus întâlnirea ce a avut loc vineri între experţi OMS. Dar fără măsuri corespunzătoare, “situaţia probabil se va deteriora în mod semnificativ”, a adăugat acesta.

OMS a recunoscut că, de fapt, cazurile confirmate de Ebola în Mbandaka – un centru urban major localizat pe rute maritime, terestre şi aeriene naţionale şi internaţionale majore – cresc pericolul de răspândire a bolii în Congo şi în ţările învecinate.

“Cu siguranţă nu încercăm să creăm panică în comunitatea naţională sau internaţională”, a afirmat joi Peter Salama, director general adjunct al OMS pentru pregătire şi măsuri în situaţii de urgenţă.

Salama a mai susţinut că prezenţa virusului în mediul urban poate duce la creşterea numărului de cazuri de infecţie, deoarece oamenii din zonele urbane pot avea mult mai multe contacte decât cei din zonele rurale.

“Aceasta este o evoluţie îngrijorătoare, însă acum avem instrumente mai bune decât am avut anterior pentru a combate Ebola”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, adăugând că organizaţia şi partenerii săi “iau măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură