Congo înregistrează un nou focar de Ebola, peste rujeolă şi virus Wuhan

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Oficialii din domeniul sănătăţii au confirmat un al doilea focar de Ebola în Congo, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adăugând încă o criză de sănătate într-o ţară care se luptă deja cu o epidemie de virus Wuhan şi cel mai mare focar de rujeolă din lume, potrivit AP.

Totodată, Congo încă nu poate declara încheiat focarul de Ebola din estul ţării măcinat de conflict, unde cel puţin 2.243 de persoane au murit de când a început epidemia în august 2018.

Fondul pentru Copii al ONU a declarat că cinci persoane, inclusiv o fetiţă de 15 ani, au murit de Ebola din cauza unui nou focar de virus în Republica Democrată Congo; au fost raportate un număr de nouă cazuri în total.

"Alte patru persoane care au contractat virusul - toate contactele decedatului, inclusiv un copil al unuia dintre cazurile fatale - sunt tratate într-o unitate de izolare la Spitalul Wangata din Mbandaka", a declarat UNICEF într-un comunicat. „Decesele au avut loc între 18 şi 30 mai, dar marţi au fost confirmate ca fiind legate de Ebola”.

Republica Democrată Congo se chinuie să pună capăt unui focar care a început în 2018 în partea de est a ţării, în care s-au îmbolnăvit 3.406 persoane, dintre care 2.243 au decedat, potrivit OMS. Nu a existat un caz nou în ultimele 21 de zile în acel focar şi, deoarece Ebola are o perioadă de incubare de 21 de zile, acest focar special poate fi sub control, dar OMS aşteaptă două perioade complete de incubaţie, sau 42 de zile, pentru a putea declara focarul încheiat.

Virusul Ebola trăieşte în lilieci, iar OMS afirmă că pot apărea noi focare în Republica Democrată Congo. Cea mai mare epidemie de Ebola a avut loc între 2014 şi 2016 în ţările din Africa de Vest - Liberia, Sierra Leone şi Guineea. Peste 28.000 de persoane au fost infectate în acea epidemie şi peste 11.000 au decedat.

Totodată, virusul Wuhan a atins deja 7 din cele 25 de provincii din Congo, cu peste 3.000 de cazuri confirmate şi 72 de decese. Cu toate acestea, la fel ca alte multe ţări africane, Congo a efectuat foarte puţine teste, iar observatorii se tem că adevăratul număr al îmbolnăvirilor şi victimelor ar putea fi mult mai mare.

În timp ce Ebola şi COVID-19 au atras atenţia internaţională, rujeola a omorât mai mulţi congolezi decât cele cele două focare combinate. OMS afirmă că au existat 369.520 de cazuri de rujeolă şi 6.779 de decese din 2019.

„Această ameninţare cvadruplă s-ar putea dovedi letală pentru milioane de copii şi familiile lor”, a declarat Anne-Marie Connor, director naţional în Congo pentru organizaţia de ajutor World Vision.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură