Congee, terciul asiatic delicios şi sănătos

Congee.
Congee. (internet)

Simplu de gătit, uşor de digerat şi gustos, congee este un terci de orez care se consumă în mod obişnuit în Asia. Milioane de asiatici îl mănâncă zilnic cu fasole, cereale, legume, carne sau fructe. Cu toate acestea, congee este un aliment necunoscut în Occident.

Este consumat în mod obişnuit în numeroase ţări precum China, Birmania, India, Indonezia, Japonia, Coreea, Filipine, Laos, Singapore, Sri Lanka, Tailanda, Vietnam, dar s-a răspândit şi în Turcia, Portugalia, Cipru şi Grecia. Este un fel de mâncare cu o istorie legendară, pe care doar o naţiune cu istorie antică precum China o poate povesti.

Povestea unei mâncări tipice

Prima menţionare despre Congee apare în China, în perioada 2697 – 2597 î.C., când se spune că Împăratul Galben şi-ar fi preparat grâul transformându-l în acest terci delicios.

Congee avea să capete o bună reputaţie atunci când medicul chinez Chun Yuyi (205-150 i.C.) l-a folosit pentru a-l trata pe Împăratul Qi. În plus, în anul 219, medicul Zhang Zhongjing, în cartea sa Tratat despre tulburări la frig (prima carte care vorbeşte despre teorii şi metode cunoscute astăzi ca medicină tradiţională chineză), vorbeşte despre congee ca fiind o mâncare foarte digerabilă.

Congee, în onoarea fondatorului Budismului

În fiecare an, la 24 ianuarie, China sărbătoreşte festivalul Zilei Bodhi. În această zi, Shakyamuni - părintele buddhismului modern - a atins iluminarea în timp ce stătea sub un copac Bodhi. Se spune despre congee că este mâncarea ce i-a fost oferită lui Shakyamuni înainte de iluminare. După ce stătuse acolo fără hrană şi apă timp îndelungat, congee i-a dat puterea să continue.

Ziua Bodhi a constituit o comemorare majoră în China până la mijlocul secolului al şaselea şi a devenit o importantă ceremonie regală în timpul dinastiei Qing (1644-1912), în timpul domniei împăratului Kangxi.

Împăraţii dinastiei Qing au organizat ceremonia într-una din sălile principale ale Templului Yonghe din Beijing. Kangxi, care domnea de o de o perioadă îndelungată, a renovat acest templu în 1694, transformându-l în reşedinţă pentru cel de-al patrulea fiu al său, viitorul împărat Yongzheng.

Un punct culminant al ceremoniei a fost gătitul unei cantităţi enorme de congee regal.

O sărbătoare antică

La ceremonie a fost folosit un vas special de alamă de patru tone, lat de doi metri şi adânc de un metru şi jumătate. Cu opt zile înainte, oficialii palatului au livrat templului lemn şi ingrediente, inclusiv unt, miel, cereale şi fructe uscate.

Ingredientele erau suficiente pentru a umple şase vase. Primul a fost oferit ca ofrandă pentru Buddha, al doilea a fost oferit Împăratului şi celor de la curtea Palatului, al treilea familiei regale şi Marelui Lama, al patrulea oficialilor de la curtea Palatului şi din provincii, al cincilea călugărilor din templu, iar ultimul a fost dat de pomană.

Potrivit notelor istorice, ingredientele pentru fiecare oală au inclus 60,5 kilograme de mei Coada vulpii, 50 kilograme de cereale mixte, 50 de kilograme de fructe uscate, şi s-au folosit 5 tone de lemne pentru foc.

Focul pentru prepararea congee era aprins cu o zi înainte. Era necesară o zi pentru preparare, iar un oficial de la curtea regală supraveghea întregul proces.

Odată preparat, pe un fundal de lumini aprinse, tămâie, muzică şi călugări care psalmodiau, primul congee era oferit în faţa statuilor lui Buddha din templu. Apoi, oamenii curţii primeau următoarea porţie. În cele din urmă, congee-ul era turnat în nişte recipiente, pentru a fi dus în alte locuri şi palate regale de către bărbaţi ce călăreau pe cei mai rapizi cai.

În gospodăriile obişnuite, familiile au făcut un ritual din preparare a unui astfel de congee pentru a sărbători Ziua Bodhi.

6 Beneficii ale consumului de congee

Potrivit culturii tradiţionale chineze consumul de congee aduce multe beneficii. Vă prezentăm şase beneficii majore:

1. Încălzeşte sistemul digestiv, în special splina şi stomacul. Potrivit medicinii tradiţionale chineze, stomacul şi splina sunt considerate organele cele mai importante ale corpului, dacă acestea nu funcţionează bine, corpul nu reuşeşte să absoarbă nutrienţii din hrană. Medicul chinez Chun Yuyi (205-150 BC) afirma că terciul congee suplimentează energia necesară funcţionării optime a organelor.

2. Este cea mai bună mâncare pentru micul dejun, datorită capacităţii de a îmbunătăţi circulaţia energiei. O mâncare caldă care ajută, prin urmare, la o circulaţie mai bună a energiei corpului.

3. Detoxifică, ajutând corpul să transpire. Un preparat pe bază de congee este considerat util pentru detoxifiere, mai ales la începutul unei răceli.

4. Îmbunătăţeşte calitatea somnului

5 Creşte eficienţa medicamentelor pe bază de plante. Zhang Zhongjing din dinastia Han spunea că un litru de congee luat după medicaţie, poate îmbunătăţi efectul tratamentului cu plante.

6. Terciul congee are un conţinut redus de calorii, deci este excelent pentru scăderea în greutate. O ceaşcă de congee conţine 150 de calorii, este extrem de hrănitoare şi este mai uşoară decât alte feluri de mâncare.

Două reţete

Unul dintre lucrurile uimitoare ale congee este versatilitatea sa. Deşi orezul este cel mai comun, terciul congee poate fi făcut cu aproape orice combinaţie de cereale şi ingrediente. Pentru a încuraja armonizarea cu natura şi echilibrul în organism, Medicina Tradiţională Chineză recomandă alegerea ingredientelor care corespund sezonului. Vi le prezentăm în tabelul de mai jos:

CULOARE

Negru

Verde

Roşu

Galben

Alb

ELEMENTE

Apa

Lemn

Foc

Pământ

Metal

ORGAN

Rinichi

Ficat

Inimă

Splina

Plămân

ANOTIMP

Iarna

Primăvara

Vara

Vară târzie

Toamna

MANCARE

shiitake, afine, dud, susan negru, fasole neagră, stafide, alge marine

ţelină, piper verde, fasole verde, kiwi, sparanghel, lămâie, okra, broccoli, kale

roşii, mere, căpşuni, piper roşu, morcov, fasole adzuki, sfeclă, pepene verde

Squash (un tip de dovleac), dovleac, porumb, banane, mango, yam dulce, pawpaw (papaya), portocale, ananas, soia

ceapă, orez, yam, albuş, castane de apă, ridiche albă, fasole albă, orz, conopidă

Vă prezentăm două reţete de congee foarte potrivite pentru sezonul rece.

1. Congee cu pui

Timp de pregătire: 20 de minute

Durata gătitului: 1 oră

Porţii: 6

Ingrediente:

O jumătate de kilogram de bucăţi de carne de pui, preferabil pulpe

1/2 ceaşcă de orez brun

1/4 ceaşcă de fasole neagră

8 ciuperci uscate shiitake (30 grame)

2 linguriţe de ghimbir proaspăt, tăiat julienne

5 căţei de usturoi proaspăt, decojiţi

9 ceşti de apă rece

1 lingură de fructe goji

1/2 linguriţă de sare după gust

1 lingură de ceapă verde, tocată mărunt (pentru garnitură)

Mod de preparare:

- Clătiţi fasolea neagră uscată şi shiitakes. Acoperiţi cu 10 centimetri de apă şi lăsaţi-le la înmuiat timp de cel puţin 4 ore. Apoi aruncaţi apa în care au fost înmuiate.

- Puneţi carnea de pui într-o sită şi spălaţi-o cu apă fierbinte. Clătiţi-o apoi cu apă rece.

- Într-o cratiţă adâncă adăugaţi toate ingredientele, cu excepţia boabelor goji, a sării şi a cepei verzi. Se pun pe foc până când încep să fiarbă.

- Lăsaţi să fiarbă la flacără mică timp de 50 de minute, amestecând ocazional.

- Stingeţi focul. Adăugaţi boabele de goji şi sarea. Gustaţi şi potriviţi sarea după gust.

- Decoraţi cu ceapă verde.

Congee de iarnă, care va ajuta la dezvoltarea energiei yang pentru primăvară, este gata. Poftă bună!

2. Congee dulce de iarnă

Timp de pregătire: 20 de minute

Durata gătitului: 1 oră

Porţii: 6

1/2 ceaşcă orez brun, sau orez alb

1/2 ceaşcă de orez negru sau orez negru lipicios

1/4 ceaşcă de fasole neagră

1/4 cană de stafide

1 lingură de vin de orez sau rom (opţional)

1/2 ceaşcă zahăr brun

Mod de preparare

- Clătiţi fasolea neagră uscată. Acoperiţi-o cu 10 centimetri de apă şi lăsaţi-o la înmuiat timp de cel puţin 4 ore. Apoi aruncaţi apa în care a fost înmuiată.

- Înmuiaţi stafidele în vin de orez sau rom, în cazul în care le utilizaţi.

- Într-o cratiţă adâncă, adăugaţi orezul brun, orezul negru, fasolea neagră înmuiată şi 9 căni de apă rece şi se pun pe foc până când încep să fiarbă.

- Reduceţi flacăra şi fierbeţi timp de 50 de minute, amestecând din când în când.

- Adăugaţi zahăr, stafide, vin de orez sau rom şi încălziţi până când începe să fiarbă.

Savurosul congee dulce de iarnă poate fi servit ca mic dejun, desert, la orice oră din zi. Poftă bună!

Moreen Liao este un aromaterapeut şi fondator al Ausganica, una dintre mărcile australiene de produse cosmetice organice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură