Conflicte violente la Ambasada SUA din Beirut. Poliţiştii utilizează gaze lacrimogene şi un tun cu apă

Protest în faţa Ambasadei SUA din Beirut, Liban, 10 decembrie 2017.
Protest în faţa Ambasadei SUA din Beirut, Liban, 10 decembrie 2017. (Getty Images)

În Liban, sute de manifestanţi s-au ciocnit duminică cu forţele de securitate în faţa Ambasadei SUA din Beirut din cauza deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Manifestanţi care fluturau steaguri palestiniene au aruncat cu proiectile, fumigene, au incendiat cauciucuri pe stradă şi chiar au trecut de o secţiune a porţii Ambasadei SUA înainte să fie opriţi de forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă pentru a dispersa mulţimea. Câţiva manifestanţi au fost arestaţi, potrivit declaraţiilor martorilor.

Vineri, Ambasada SUA din Liban a publicat următoarea declaraţie: “Ambasada americană din Beirut este conştientă de faptul că mai multe grupuri au anunţat proteste publice după ce SUA a anunţat o nouă politică cu privire la statutul Ierusalimului. Demonstraţiile au potenţialul de a deveni violente. Ambasada americană din Beirut reaminteşte cetăţenilor americani să dea dovadă de precauţie pentru securitatea personală. Cerem cetăţenilor americani să evite toate protestele”.

Liderul Partidului Comunist din Liban, Hanna Gharib, s-a adresat manifestanţilor numind SUA drept “inamicul Palestinei”, iar ambasada SUA un “simbol al agresiunii imperialiste”.

“Am venit pentru a spune Ambasadei SUA că aceasta este o ambasadă a agresiunii şi că Ierusalimul este arab şi va rămâne arab”, a afirmat Ahmad Mustafa, un oficial al Frontului Democratic pentru Eliberarea Palestinei, care se afla printre manifestanţi.

Recunoaşterea de către Trump a Ierusalimului drept capitală a Israelului a declanşat mari nemulţumiri în lumea arabă şi a tulburat unii aliaţi occidentali, care au criticat decizia, afirmând că reprezintă o lovitură la adresa eforturilor de pace şi că riscă să amplifice şi mai mult volatilitatea în Orientul Mijlociu. Miniştri de externe ai ţărilor din Liga Arabă, care au participat la o reuniune pe această temă duminică, au cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie de condamnare a deciziei lui Trump.

“Am luat o decizie politică care nu urmăreşte să reflecte [ceea ce se întâmplă] pe străzi. Munca politică este o muncă responsabilă”, a afirmat Ahmed Aboul-Gheit, şeful Ligii Arabe, care a adăugat că “Ierusalimul a fost ocupat timp de 50 de ani. Aceasta este o bătălie prelungită, o bătălie care va fi amplificată”.

Israelul a revendicat de mult timp întregul Ierusalim ca fiind capitală a sa, în timp ce palestinienii au plănuit să transforme Ierusalimul de Est în capitala unui viitor stat palestinian independent. După ce Israelul a anexat regiunea după războiul din 1967, majoritatea lumii arabe a considerat Ierusalimul de Est ca fiind un teritoriu ocupat care are trebui redat palestinienilor în discuţiile viitoare israeliano-palestiniene.

Premierul libanez Saad al-Hariri a scris pe Twitter că Beirutul este solidar cu poporul palestinian, precum şi cu dreptul lor de a crea “un stat independent cu capitala la Ierusalim”.

Între timp, un terorist palestinian a fost arestat duminică în Ierusalim pentru înjunghierea unui ofiţer de securitate ca urmare a deciziei lui Trump, au declarat forţele de ordine israeliene. Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld a scris pe Twitter că ofiţerul a fost grav rănit şi că atacatorul se numără printre cele peste 20 de persoane arestate în incidentul respectiv.