Conflicte violente în Hong Kong. Poliţia a efectuat peste 80 de arestări



Manifestanţii pro-democraţie se încleştează cu poliţia după ce au încercat să blocheze bulevardul Lung Wo din Hong Kong, ca răspuns la decizia poliţiei de a înlătura bariere şi de a deschide un drum ocupat, 14 octombrie 2014.
Manifestanţii pro-democraţie se încleştează cu poliţia după ce au încercat să blocheze bulevardul Lung Wo din Hong Kong, ca răspuns la decizia poliţiei de a înlătura bariere şi de a deschide un drum ocupat, 14 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Autorităţile din Hong Kong au început marţi operaţiunile de curaţare a locului protestelor pro-democraţie din Mong Kok, riscând să accentueze confruntările cu protestatarii din cartier.

După o confruntare tensionată în timpul operaţiunii de curăţare a străzii Argyle, acţiunea s-a mutat în apropierea străzilor Shanghai, Shan Tung şi Portland.

Pe parcursul conflictelor violente iscate cu protestatari în timpul operaţiunilor de curăţare, forţele poliţiei au folosit bastoane, echipament de revoltă şi spray-uri cu gaze lacrimogene.

Potrivit Epoch Times, 23 dintre aceştia au fost reţinuţi pentru sfidarea curţii, după ce poliţia i-a avertizat să nu interfereze cu muncitorii şi executorii care aplicau un ordin judecătoresc de îndepărtare a obstacolelor din zona de protest.

Potrivit AFP, la ora locală 8:30, forţele de ordine efectuaseră peste 80 de arestări.

Epoch Times relatează că autorităţile vor aplica miercuri un al doilea ordin de restricţie, acoperind restul zonei din Mong Kok, rezervată şoferilor de taxi.

Agenţia de ştiri locală RTHK relatează că autorităţile oraşului au suplimentat cu încă 1.000 de ofiţeri numărul celor 3.000 de poliţişti mobilizaţi în Mong Kok.

Printre cei luaţi cu duba poliţiei se află parlamentarul pro-democraţie Leung Kwok-hung. Până la prânz, traficul s-a reluat pentru prima oară în ultimele două luni, dar tensiunile au crescut când protestatarii s-au încăierat pe o stradă laterală cu poliţia, care încerca să-i îndepărteze din zonă.

Protestele din Hong Kong au început în urmă cu două luni, când Partidul Comunist de la Beijing a refuzat dreptul la alegeri universale al cetăţenilor din centrul financiar, încercând să aplice un sistem de vot care să le dea controlul asupra candidaţilor la conducerea oraşului. Cetăţenii din Hong Kong vor să-şi aleagă propriul lor lider, care să nu fie propus sau controlat de Beijing.